„Gastropis“ iz Zagreba: Tamo gdje se sva čula raduju

Zagreb u maju. Svaka riječ u ovoj rečenici se savršeno uklapa s onom drugom. A okolnost da se u ovom proljetnom mjesecu u njemu po prvi put u relativnoj blizini Sarajeva organizirao tako fantastičan lifestyle i gastro event kao što je “Dîner en blanc”, ili “Večera u bijelom”, kojem sam oduvijek željela prisustvovati, bila je šlag na torti. Odluka da se predzadnji majski vikend zaputim u “Bijeli Zagreb grad” pala je brže nego što možete reći “Ilica”, ili “Gradec”, ili… “štrukle”

Budući da “Večera u bijelom” podrazumijeva održavanje jedne vrste “chic” piknika na otvorenom i to na tajnoj lokaciji u odabranim gradovima svijeta, kojem prisustvuju gosti obučeni u elegantna izdanja i od glave do pete u bijelom, mom putovanju za Zagreb su prethodile i određene pripreme. Šta obući? Kakvim delicijama napuniti bijelu piknik korpu? Kakvu dekoraciju odabrati za sto? Moram priznati da su očekivanje i radoznalost s moje strane bili veliki i da sam se više nego radovala, što ću iskusiti ovaj zaista jedinstveni “bijeli doživljaj”.

\"\"

 Event je otkazan…pa šta?

No, onda je čuveni “gospodin Murphy” odlučio da primijeni jedan od svojih zakona na mene i 24h prije zakazanog termina ovog eventa – kada sam već bila na više od pola puta do Zagreba – stigao je email s porukom: „Večera se otkazuje zbog navodno najavljenog nevremena“. Moram vam priznati da me preplavio takav talas razočarenja, kao da sam osmogodišnja djevojčica, čija se rođendanska zabava pomjera zbog pljuska.

\"\"

Još uvijek u BiH, ali tako blizu graničnog prelaza s Hrvatskom, da sam mogla vidjeti drugu obalu rijeke, trebalo je donijeti odluku – vratiti se nazad za Sarajevo ili provesti olujni vikend u Zagrebu. Možda bi se neko drugi na mom mjestu odlučio za “suhu i sigurnu” varijantu, ali moje “wanderlust” cipele nisu imale nikakav problem s tim da se, ako je potrebno, dobro i skvase. U samo par minuta nakon čitanja emaila bilo je jasno: Zagrebe – dolazim!

\"\"

A Zagreb… Zagreb me dočekao s velikim, gostoprimljivim osmijehom, okupan suncem (Da, da… palo je ukupno nekih tri do pet “strašnih” kapi kiše… i neću reći više. Gle – čak se i rimuje!) u svoj svojoj ljepoti i ponudio mi u 24h fantastično, posebno, gastronomsko iskustvo, zbog kojeg sam u trenu zaboravila razlog, zbog kojeg sam se zaputila do njega.

\"\"

Stoga je ovaj mali putopis tako drugačiji, jer sam se odlučila da u njemu neću govoriti na temu, šta posjetiti od zagrebačkih znamenitosti ili bogate kulturne ponude ovog grada, već gdje uživati u jednostavnom, ali više nego ukusnom ručku.

Gdje “smazati” odličan kolač ili “cupcake”? I na kraju, gdje se naći na kafu ili piće s društvom i uroniti u jedan potpuno drugačiji svijet? U biti, bi tačnije bilo nazvati ga “gastropis”. E pa onda, idemo! Vodim vas do “prve stanice”. A budući da je i moje putovanje za Zagreb bilo “okrenuto naglavačke”, tako ću i ja krenuti obrnutim redom.

\"\"

  1. A Most Unusual Garden

Vjerujte mi na riječ da je ovaj zagrebački kafić i “gin garden” jedan od najneobičnijih vrtova u kojem sam se u svom životu našla. Naime, ova mala gradska oaza nalazi se na adresi Horvaćanska 3 i gotovo je izvana na prvi pogled neprimjetna, jer je “ušuškana” u bogate krošnje stabala. Jedino što s vanjske strane odaje da se iza ulaza krije jedan sasvim poseban i “na glavu okrenut” svijet je jedinstvena fasada objekta “Gardena”, koju možete vidjeti s ceste i ispred koje se nalazi… kada za kupanje s ogromnim krastavcem.

\"\"

Znam tačno, kako neobično to zvuči, zato morate sami doći da se uvjerite. Ovu fasadu, kao i vanjske zidove objekta su oslikali studenti Likovne akademije. Svi satovi u “Gardenu” pokazuju da je 4:36 h, a mnoštvo komada namještaja u njemu i na terasi su okrenuti naopačke.

\"\"

Centralno mjesto na terasi, koja je namještena s bijelim stolicama i klupama u “shabby chic” stilu, popločana jednim dijelom crno-bijelim pločicama, a drugim obložena umjetnom travom, je čarobna, bijela kućica na stablu. I da – na njoj je smješteno također par stolova, tako da u svom aperitivu ili popodnevnoj kaficu možete uživati i “s visine”. Mene je cijeli ovaj ambijent tako neodoljivo podsjetio na priču o “Alisi u zemlji čuda” i stalno sam očekivala, da će u svakom momentu iza ugla iskočiti Ludi šeširdžija da mi servira čaj, koji sam naručila. Teška srca sam se odvojila od ovog malog komada raja, kao stvorenog za ljetno leškarenje i slatko gubljenje vremena. Vjerujem da ćete podijeliti moje mišljenje, prilikom vaše posjete “Gardenu”.

\"\"

  1. La Štruk

U Zagrebu u vrijeme ručka sigurno neće ostati gladni ni najprobirljiviji sladokusci. Što se mene tiče, ponekad sam na putovanjima raspoložena za “gastronomske egzibicije”, a drugi put pak, moje nepce traži nešto tipično lokalno – istovremeno jednostavno i ukusno. A šta bi to u Zagrebu moglo biti drugo, nego štrukle. No, ako želite isprobati ovo tradicionalno zagorsko jelo, koje se pravi od vučenog tijesta, kravljeg sira, vrhnja i jaja, no s modernim elementom i u pomalo “hipsterskom” ambijentu, onda vam predlažem da posjetite “La Štruk” na adresi Skalinska ul. 5.  Jedna od garancija, da ćete u malom restoranu dobiti vrhunski obrok, je kada vidite da cijeli jelovnik može stati na jednu stranu – tu se sprema mali broj jela, ali zato izvrsnog kvaliteta. Upravo takva situacija će vas zateći u “La Štruk”, gdje možete birati između zapečenih ili kuhanih štrukla s varijacijama okusa. Na mom stolu su se našle ove prve i to jednom s tartufima, a drugi put s dimljenom paprikom. Voljela bih da u tekstu mogu prenijeti i njihov okus, ali mislim da će vam sve reći, kada vam kažem da sam ih – i pored toga što su se pušile od toplote – pojela takvom brzinom da sam gotovo opekla jezik. “La Štruk” – “La preukusno”!

\"\"

  1. Magnolia slastice

\"\"

Nakon hranjive porcije štrukla, predlažem da prošetate preko Cvjetnog trga.

\"\"Ne, prilikom ovog “špacirunga” sigurno nećete izgubiti više od 10 kalorija, no sigurno će vam se otvoriti apetit za slasnim desertom. Budući da je trenutno sezona jagoda, po centru grada se gotovo na svakom uglu nalaze šarmantni prodajni štandovi.

\"\"

\"\"

No, ako sada u čudu gledate u ovaj tekst i mislite “Pa kakav su mi to jagode desert?”, onda samo čitajte dalje, jer imam odličnu preporuku i za tradicionalne “šećeroljupce”.  Naime, na adresi Gundulićeva 4 vas očekuje kreativno carstvo kolača, makarona i kapkejka.

\"\"

Pri tome zaista ne mislim samo na okusnu, već i na vizuelnu komponentu ove zaista prelijepe i – što je danas također bitno – vrlo “instagramične” zagrebačke slastičarne. Pastelni tonovi elegantnog namještaja i detalja, žičani lusteri, cvjetna dekoracija, svijetli zidovi i zaista posebne pločice na podu su savršena kulisa za degustiranje neke od mnogobrojnih poslastica. Iako sam imala “dobru namjeru” i zaista za desert i kupila jagode na štandu, nisam mogla odoljeti da ne isprobam barem jedan od njihovih kolača. Ponovo s jagodama – da umirim savjest.

\"\"

I tako, umjesto lifestyle i gastro eventa na koji me put odveo u Zagreb, ovaj grad me počastio s puno više – cijelim vikendom takvih iskustava. Ponekad, kada očekujete kišu, na nebu se pojavi najjače sunce i sve obasja.

\"\"

Hvala Zagrebe – vidimo se uskoro.