Federico Lucci: Puder zamijenite BB kremom

Italijanski internacionalni beauty trener i make-up artist nedavno je boravio u našem glavnom gradu, te nam otkrio trendove u šminkanju ovog ljeta. Saznajte koji su to…

Poznati italijanski make-up artist Federico Lucci prošlog je mjeseca posjetio naš glavni grad kako bi nam predstavio ovogodišnje trendove u šminkanju, ali i novitete kozmetičke kuće Pupa Milano, koji su oduševili sve pripadnice ljepšeg spola.

Bila je to prilika da s iskusnim make-up artistom, koji je svojevremeno radio razne renomirane brendove i kuće – kao što je RAI (italijanska nacionalna televizija), te svjetski poznate brendove Roberto Cavalli, Lancome, Yves Saint Laurent, razgovaramo o načinu šminkanja koji je moderan ove sezone.

\"\"

Federico nam je otkrio da ove sezone trebamo više naglašavati usne, da biramo koraljnu boju, te da uvijek prije izaberemo BB kremu nego puder.

 S obzirom na to da ste Pupa Milano internacionalni trener i make-up artist, možete li nam na početku reći nešto više o Pupa Milano make-up brendu?

  • Pupa je je brend koji dolazi iz Italije. Pristupačan je svakoj ženi. U sebi nosi dio profesionalne linije tako, da svaka žena može da koristi i profesionalni make-up. Također je rasprostranjen u više od 60 zemalja u svijetu.

 Koje boje su u trendu ovog ljeta?

  • Što se tiče trendova i boja koje su popularne ovog ljeta, ne bih se volio fokusirati samo na boje. Primijetio sam da žene u BiH najviše pažnju obraćaju na šminkanje očiju. Oči su u većini slučajeva dosta naglašene, za razliku od usana. Ovog ljeta definitivno je popularan metalik efekt u make-upu, pogotovo kada tijelo potamni tokom ljeta. I usne su veoma naglašene, a popularne su jake boje.

 Kojim novitetima je Pupa Milano ove sezone osvježio svoju ponudu?

  • Vamp! paleta je naša ideja visoko kvalitetnih sjenila. To je druga vrsta palete koja je došla na naše tržište. Osmišljena je tako da s njom možete kreirati od romantičnog do vamp izgleda. Svaka boja u paleti može se koristiti pojedinačno, ali naš prijedlog jeste da se međusobno kombiniraju, je tako odlično izgledaju. O beauty torbici morate razmišljati jednako kao ormaru. Kada otvorite ormar,  možete se obući, a kada otvorite svoju beauty torbicu, onda možete obući lice i kožu.

 Kako ćemo izbjeći greške prilikom šminkanja?

  • Moj prijedlog se obično odnosi na brzinu šminkanja. Treba investirati to vrijeme u najboljem interesu nas samih. Dame uglavnom prebrzo ili presporo odrade svoj make-up. Vjerujem da je za savršen make-up potrebno uložiti od 20 do 25 minuta. Za 20 minuta možete uraditi dosta toga. Vodite računa o svemu, i sve kreirajte maštovitošću koja prati vaš stil.

 Šta je must have ove sezone kada govorimo o dekorativnoj kozmetici?

  • Metalni efekt na očima, nije baš novi trend, ali svake sezone zanemarimo tu koraljnu nijansu. A sad je za nju savršeno vrijeme. Prije je ta boja bila rezervirana samo za ljetne dane, ali sad je baš uvijek možemo imati na usnama. Možemo je  kombinirati uz elegantni, ali i sportski izgled. Može biti potpuno mat, ali isto tako možemo da je kombiniramo sa sjajem za usne, pa da dobijemo taj wet efekt.

A šta je s konturiranjem, koje nijanse bismo trebali koristiti?

  • Obično preporučujem da uvijek koristite nijanse koje su slične vašem tenu. Konturiranje se ne bi smjelo raditi s puno tamnijim ili svjetlijim nijansama od vaše prirodne boje. Jer ni konturiranje ne smije izgledati lažno, nego mora imati prirodni efekt.

 A kakve pudere bismo trebali koristiti ovog ljeta, preporučujete li nam mat ili one sa sjajem?

  • Uvijek preporučujem BB kremu. Ona je savršena jer licu može dati zdravi sjaj, ali neće izgledati blještavo. Preporučujem BB kreme, jer sadrže i zaštitne faktore, a također ih možete pronaći i prema tipu kože, bilo da se radi o suhom ili masnom licu. One imaju i anti-age efekt, te sprečavaju nastanak tamnih mrlja na licu. Zato su BB kreme savršeno rješenje za žene koje žele imati nešto na licu i zaštiti ga, a da to nije previše.

U Sarajevu ste boravili dva dana. Kako se šminkaju bh. dame?

  • Primijetio sam da vole naglasiti oči, a ja bih preporučio da se ove sezone više naglase usne. Došao je trenutak za usne. Općenito, žene moraju shvatiti da su prave sretnice jer svaki dan mogu izgledati drugačije u zavisnosti od toga kako se našminkaju. Ako želite da nadogradite svoju beauty rutinu morate se znati igrati i na šminkanje početi gledati kao na umjetnost.

Metalni efekt na očima, nije baš novi trend, ali svake sezone zanemarimo tu koraljnu nijansu. A sad je za nju savršeno vrijeme. Prije je ta boja bila rezervirana samo  za ljetne dane, ali sad je baš uvijek možemo imati na usnama.