Elvedina Muzaferija: Nadam se pobjedi na Bjelašnici

Najbolja bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija je početkom godine odskijala odličan spust i osvojila nove bodove na svjetskom kupu u italijanskoj Cortini d’Ampezzo. Danas je očekuje prvo takmičenje na domaćem terenu, FIS Europa kup Super-G Bjelašnica 2023.

\"\"

SKIJAŠKI SPEKTAKL

Na Bjelašnici je najavljen pravi skijaški spektakl koji će uz program takmičenja najboljih evropskih skijašica u brzim disciplinama ponuditi i dvodnevni zabavni program za sve posjetitelje. Elvedina Muzaferija, najbolja skijašica u historiji BiH i jedina koja je ostvarila bodove u FIS Svjetskom kupu, prvi put će na poznatom terenu pred domaćom publikom odmjeriti snagu sa najboljim skijašicama u brzim disciplinama. Elvedina je potvrdila da je odličnoj formi, a na Bjelašnici se nada pobjedi.

\"\"

– Stazu i teren na Bjelašnici dobro poznajem. Iako sam pobijedila na svim utrkama koje sam vozila na Bjelašnici – u svojoj dosadašnjoj karijeri, te mi staza na Bjelašnici generalno odgovara, ipak, sama postavka staze ima utjecaj na finalni ishod utrke. Uzbuđena sam što ću imati priliku da se prvi put takmičim na većem takmičenju, na domaćem terenu. Nadam se da će i ova utrka završiti mojom pobjedom – uz osmijeh nam je rekla Elvedina.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Elvedina je zauzela 25. mjesto što je najbolji rezultat u historiji bh. skijanja na zimskim olimpijadama. Ipak, nije zadovoljna početkom ove sezone, te je profesionalne ciljeve od ove sezone prebacila na narednu sezonu.

\"\"

– Tu prije svega mislim na plasman u finale Svjetskog kupa što podrazumijeva konstantni plasman u top 25 u svjetskom kupu. A, dugoročni cilj mi je plasman na postolje u Svjetskom kupu.

Prethodnih pet godina Elvedina vozi samo brze discipline i kaže da mnogo više uživa nego kada skija tehničke discipline. Skijanje zahtijeva dosta odricanja i treninga, stoga trenira tokom cijele godine. Ovo podrazumijeva treniranje u teretani tokom ljetnog perioda koji uključuju treninge snage i izdržljivosti, ali kako je u skijanju veoma bitna kondicija, bez koje nije moguće napraviti dobar rezultat, na prvom su mjestu kondicioni treninzi. U toku sezone, kada ima takmičenje, Elvedinin dan počinje rano.

\"\"

Nakon jutarnjeg zagrijavanja, slijedi doručak, a zatim zagrijavanje na skijama i ogled staze. Nakon ogleda čekamo start. U suštini dan brzo prođe i ne razmišljam o samoj utrci.

Kao najljepši trenutak u karijeri izdvaja osvajanje prvih bodova u Svjetskom kupu, 18. mjesto u St. Moritzu 2021. godine. Na njenu sreću nije imala težih povreda u svojoj karijeri, ipak, kako kaže i male povrede koje su je odvajale od staze su bili teški trenuci za nju.

– Nikada ne znate koliko će vam trebati da se vratite na stazu, te hoćete li biti u istoj formi kao i prije povrede.

Baveći se profesionalnim skijanjem Elvedina je imala priliku da putuje širom svijeta. Cortina d’Ampezzo je destinacija koju je izdvojila kao vrhunsku za takmičarsko skijanje. Za tak- mičenje FIS Europa kup na Bjelašnici vlada veliki interes, te su se prijavile najveće skijaške nacije poput Norveške, Kanade, SAD, Švicarske, Italije, Francuske, V. Britanije, Njemačke. Elvedina smatra da Bjelašnica može postati vrhunska skijaška takmičarska destinacija.

– Ukoliko prođe sve uredu s organizacijom i posluže nas vremenski uslovi mislim da bi mogli i u narednim godinama dobiti organizaciju istog takmičenja. Smatram da bi Bjelašnica mogla postati skijaška destinacija koju bi svi željeli posjetiti.

VRHUNSKI REZULTATI

Ipak, kada je riječ o takmičarskom skijanju u BiH smatra da će trebati desetak godina da imamo sportistkinju koja bi mogla skijati na njenom nivou.

– Nadam se da će moji rezultati biti inspiracija i pomoći novim generacijama.

Skijanje je skup sport. Od putovanja pa do nabavke kvalitetne opreme koja igra ulogu u ostvarivanju vrhunskih rezultata.

– Trenutno imam veliku finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo i Zoi’84, te nekoliko privatnih firmi bez kojih moje putovanje ne bi bilo moguće.

Prošle godine Elvedina je uplovila u bračne vode. Već od sedme godine redovno putuje i naviknuta je na ovakav način života, a najteže joj je padalo kada nije bila u mogućnosti da sa prijateljima ide u školu. Ipak, zahvaljujući skijanju proputovala je cijeli svijet, upoznala nove ljude i kulture.

– Kada znate svoje ciljeve sve je lakše. Brak smo planirali već ranije, ali smo čekali da prođu olimpijske igre u Pekingu. Iako smo znali šta nas čeka, te da će biti teško uskladiti privatne obaveze sa tempom takmičenja, bili smo spremni na to i za sada odlično balansiramo i ide nam odlično – za kraj razgovora je rekla Elvedina.