Elma Mrehić: Najmlađi doktorant generacije u oblasti genetike u BiH

„Danas, biti vođa jednog tima, znači biti prvi na frontu i rješavati sve novonastale situacije. Moj tim je to prepoznao, te cijeni korektan, iskren odnos jer imaju nekog ko im pruža kontinuiranu podršku i feedback o njihovim radnim aktivnostima“ – iskrena je naša sagovornica, koja ponosno nosi izuzetno bitnu titulu koja joj daje velike mogućnosti da ostvari ciljeve u sferi nauke. Elma Mrehić, uspješna genetičarka, ima sjajnu priču…

Priredila: Andrea Tomašević Kolenda

FOTO: Edvin Kalić

Nakon završetka gimnazije, s obzirom na to da sam uvijek imala veće afinitete prema prirodnim naukama, znala sam da će pravac školovanja ići u tom smjeru. Međutim prije samog odabira fakulteta, velika mi je želja bila okušati se na Akademiji scenskih umjetnosti. I dan danas razmišljam da odem na prijemni ispit (smijeh) – svoju priču počinje Elma Mrehić kojoj je bilo teško odlučiti da li da studira medicinu ili genetiku. Iako je želja većine majki doktora, da i dijete ide u tom pravcu, njena mama je imala ipak suprotno mišljenje, s obzirom na sistem u kojem živimo i radimo.

\"\"

 Znanje treba prenositi

Nakon pet godina studija na Prirodno – matematičkom fakultetu u Sarajevu diplomirala je i magistrirala iz oblasti genetike.

– Najljepše uspomene datiraju iz tog perioda. Danas kada sretnem neke od dragih profesora bude mi zadovoljstvo. Nakon školovanja, počela sam raditi na privatnom univerzitetu kao viši asistent i neplanski se desio doktorski studij. Mnogo je naporno bilo. Cijeli dan od ranih jutarnjih sati ste sa studentima u laboratoriji, radite laboratorijske vježbe, izolacije DNK, elektroforeze, PCR, a poslije toga idete na predavanja za doktorski studij. Nekada i zaspite na predavanju (smijeh) – navodi Elma koja kaže da joj je neprocjenjivo bilo raditi sa studentima.

Svaki dan, kada nauče nešto novo od vas, ogromna je satisfakcija. Znanje ne treba čuvati za sebe, nego ga znati prenijeti. Ponosna sam na njih, jer su danas studenti master studija širom Europe. Definitivno, ovo je prva godina da nakon ciklusa od osam godina fakulteta neću imati nijedan ispit, nadam se – svoju priču nastavlja Elma koja je nakon studija razmišljala o novim izazovima.

S obzirom na to da se radi malo istraživanja na području genetike na Univerzitetima, putem konkursa izabrana je za menadžera za medicinske poslove u banci matičnih ćelija Cryosave. Mnogo rada, truda i zalaganja je dovelo do današnje pozicije Direktorice za razvoj i nauku u kompaniji Biotechnology and Genetics koja je ekskluzivni zastupnik najstarije privatne švicarske banke Swiss Stem Cell Banke i američke kompanije Veritas Genetics zastupnika prenatalnog neinvazivnog testa myPrenatal.

Najveći izazov je bio, po prvi put u BiH, uvesti revolucionirani prenatalni neinvazivni genetski test za trudnice, educirati ljekare, a i širu javnost. Naravno uspjeli smo u tome. Divno je biti početak jedne revolucionarne priče u medicini za našu državu i na predavanjima educirati o novostima ljekare i širu javnost – s ponosom ističe Elma.

 Žene mogu biti liderice

Elmu su oduvijek najviše privlačile nepoznanice u nauci. Bila je ljubitelj biologije, matematike i hemije, a od ruke su joj išle jednačine, zadaci, spojevi, strukture… U genetici je našla spoj svih tih segmenata, a najviše je privuklo što se to polje progresivno razvijalo i razvija se i dan danas.

DNK je početak svega, nasljedna informacija diktira sve što se dešava u našem tijelu. Od naših gena sve polazi. Mnogo stvari koje sam ja učila na fakultetu nisu više iste, te je samim sekvencioniranjem humanog genoma krenula cijela era koja će biti usmjerena na genetske analize. Danas se i medicina okreće sve dublje genetici kako bi riješila zagonetke koje im se dešavaju tokom dijagnoza – objašnjava Elma koja ističe da joj je svaki radni dan vrlo aktivan, jer je uključena u svaki segment poslovanja.

Danas, biti vođa jednog tima, znači biti prvi na frontu, i rješavati sve novonastale situacije. Moj tim je to prepoznao, te cijeni korektan, iskren odnos jer imaju nekog ko im pruža kontinuiranu podršku i feedback o njihovim radnim aktivnostima. Nakon obavljanja obaveznih poslova vezano za pacijente, nalaze, mnogo vremena ulažem u edukaciju kolega, ljekara i šire javnosti o novostima u genetskim analizama i regenerativnoj medicini – priča nam svestrana genetičarka.

Najviše je ponosna na činjenicu da je izvela dvije generacije studenata od kojih su skoro svi primljeni na prestižne univerzitete u Europi i što je dokazala da i žene mogu biti itekako uspješne u svakom poslu.

S obzirom da sam jako mlada osoba, i svi koji me znaju priznaju moj uspjeh i sretni su što nisam napustila BiH, iako imam mnogo prilika. Iako naše tržište rada generalno nije prilagođeno mladim kompetentnim ljudima poručila bih im, kao i pripadnicama ljepšeg spola, da slijede svoje želje i talente i ne odustaju pod utjecajem birokratije i korporativne stereotipne politike da žene nisu spremne biti lideri i rukovodioci organizacija i kompanija, jer rezultati govore više nego negativni komentari.  Možda nećete imati popularnost nekog slavnog Instagram modela, ali vaš utjecaj na zajednicu i društvo oko vas će svakako ispunjavati vaše životne afinitete – navodi Elma.

Ljubav prema putovanjima

Mlada genetičarka u poslu je iskrena, direktna i korektna. Uz radne kolege i poslovne partnere usvaja određene stvari koje njen posao čine efikasnijim i produktivnijim.

Najvrednije što sam usvojila je da zavolim proces učenja i onda ga ne smatram kao obavezu ili posao i svakako da tretiram ljude onako kako bih željela da se odnose prema meni – iskreno priznaje.

Elma je bila najmlađi doktorant generacije u oblasti genetike u BiH, a nada se da će ih biti još više s tim zvanjem i da će se mladim ljudima pružiti veće mogućnosti za akademskim afirmiranjem. Titula joj, sama po sebi, ima samo sentimentalnu vrijednost, a pravo značenje je, ističe ona, u procesu ostvarivanja iste i mogućnostima koje se pružaju u sferi nauke.

U slobodno vrijeme ona najviše voli putovati, jer se samo beskrajnim šetnjama može regenerirati i dobiti snagu za dalje izazove.

Mnogo mi je bitno, da vrijeme provodim kvalitetno kada ga imam, da treniram, posjetim roditelje, družim se s prijateljima i neizostavno jedem ukusnu hranu. Od gurmanskih specijaliteta najdraži su mi oni koji mi se serviraju – kroz smijeh ističe.

Budućnost je u učenju

Uvijek se sjetim kada me moj mentor na zadnjoj godini doktorskog studija pitao da li sam možda zainteresirana za postdoktorski studij naredne godine. Moj odgovor je tada bio da samo želim ovo završiti. Trenutno se odmaram od škole, ali nikada se ne zna. Nikada ne treba prestati učiti.