Ako vježbate ujutro, evo kada je idealno doručkovati?

Iako je ta teza starija od samog čovječanstva i čuli ste je milion puta, ali doručak je stvarno najvažniji obrok u danu. Nakon što ste odspavali (nadamo se) sedam do devet sati, ideja je da vam on da svojevrsni boost i energiju za početak, ali i ostatak dana, kao svojevrsno gorivo koje će vas podržati u intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti…

Tog koncepta posebno bi se trebali pridržavati jutarnji vježbači, a u toj postavi idealno bi bilo doručkovati barem sat vremena prije treninga. To vam je dovoljan period da vaš organizam hranu probavi, ali svejedno napuni \”gorivom\” prije nego se bacite na vaš jutarnji trening. S druge strane, oni koji nisu jutarnji vježbači, nije strogo definirano kada će doručkovati, odnosno kada će biti njihov prvi jutarnji obrok, ali ga ne bi trebalo odbaciti.
No, da se vratimo na jutarnje vježbače. Ako ujutro preferirate ipak neki laganiji obrok kao što su recimo jogurt ili toast ili pak banana s nekoliko orašida, u tom slučaju možete doručkovati i pola sata prije vježbanja. Sve ovisi kakav intenzitet treninga odrađujete i koliko vam za njega treba energije, odnosno korisnih namirnica i njihovih vrijednosti koje će vam u tome pripomoći. Činjenica je da postoje i oni koji pak ne mogu uopće pomisliti na doručak čim se probude i jednostavno treba proći puno vremena od samog ustajanja do prvog obroka. U tom slučaju probajte ipak s nekim zalogajem koji će biti u funkciji mini boosta, kao što je recimo čokoladno mlijeko ili sok od ananasa. Kako god okrenete, doručak nije dobro i poželjno izbjegavati.

(buro247)