Edina Alić: Shopping je moja tajna ovisnost

Lijepa Tuzlanka, pomoćnica direktora za opće i poslove prodaje u kompaniji „Menprom“, svjesna je da se odjevnim kombinacijama na klijente i poslovne partnere ostavlja prvi i najvažniji utisak. Zbog toga se uvijek trudi izgledati elegantno i dotjerano. Njen modni izražaj uglavnom zavisi od raspoloženja i prilike, te ga opisuje kao jednostavan, bez puno detalja i boja

Razgovarala: Lejla Lojo/Foto: Dario Matić

 

Pomenutu poslovnu funkciju Edina uspješno obnavlja već četiri godine. Zbog velike ljubavi prema poslu njeno radno vrijeme traje 24 sata. Iskreno priznaje kako živi svoj posao, te kako nema fiksno radno vrijeme. Nerijetko je i na poslovnim putovanjima, no česta izbivanja iz kuće ne spriječavaju je da uvijek izgleda elegantno i dotjerano. Edina ističe da je na poslu veoma važno poštivati dress code, a za naš magazin otkrila je šta svaka poslovna dama mora imati u svom ormaru, gdje kupuje odjeću, kako se stiče stil, te zašto ne može odoljeti lijepim haljinama.

 Kako biste opisali svoj odjevni stil?

 • Moj stil prilično zavisi od raspoloženja i prilike. Volim jednostavnost, bez puno detalja i kombiniranja boja. Za dnevne kombinacije biram uglavnom casual odjeću dok se, na primjer, moj poslovni stil mnogo razlikuje od onog koji nosim privatno. On je elegantan i ženstven.

Kojim odjevnim komadima planirate osvježiti svoj proljetni look?

 • Sa mnogo haljina.

Šta bi svaka poslovna žena trebala imati u svom ormaru?

 • Neizostavni komadi odjeće za poslovnu ženu su svakako crni sako, bijela košulja, hlače na peglu i suknja do koljena. Veoma sam osjetljiva na nepridržavanje poslovnog dress coda. U kompaniji u kojoj radim to je strogo naglašeno i pridržavamo se pravila pristojnog oblačenja u skladu sa propisanim pravilnikom.
 • \"\"

  Kojem odjevnom komadu baš nikada ne možete odoljeti, te ih imate najviše u ormaru?

 • Uvijek kada pretražujem stranice nekih brendova za novu sezonu ili pripremu za shopping, prvo sam na haljinama. Uopće ne znam koliko haljina imam. Nosim ih u svim prilikama. Pored toga što su veoma praktične, žena je najženstvenija u haljini.

Uživate li u shoppingu?

 • To je moja tajna ovisnost . Uživam u kupovini, mada sada malo više za kćerku nego za sebe.

Kupujete li promišljeno i planirano ili Vam se zna desiti da kupite nešto što baš nikada ne obučete? 

 • Sve zavisi. Nekada idem promišljeno kada mi nešto baš treba, a kada kupujem neplanirano, redovno mi se desi da te stvari nikada ne obučem, pogotovo kada kupujem na sniženjima, jer me privuče velika ponuda i niža cijena i završim sa stvarima koje mi uopće ne trebaju.

Vaše najdraže mjesto za shopping je…. 

 • Volim tržne centre. Sve je na jednom mjestu i volim kada su to manji centri. Novi Bingo City Center u Tuzli je po mojoj mjeri. „Zara“ je brend u kojem se najviše pronalazim, što se tiče mog odjevnog stila.

Vaš najdraži modni asesoar je….?

 • Dobra torba može da „podigne“ svaku kombinaciju.

 Na poslovni put obavezno morate ponijeti….?

 • Sako, košulju,suknju i salonke.

Štikle ili ravne cipele?

 • Štikle obavezno.

 Vaš najdraži komad odjeće je…?

– Iskreno, ne vezujem se za odjeću. Kako unosim nove stvari u svoj ormar,  tako poklanjam odjeću koju iz nekog razloga slabije nosim. Jedino sam ostavila svojoj kćerki kada poraste da vidi šta je mama nosila, nekoliko „šljkočastih“ komada iz perioda izlazaka dok sam studirala.

 Mislite da se žena sa stilom rađa ili ga može steći?

– Može ga steći. Danas imamo toliko izvora gdje možemo potražiti inspiraciju za svoj modni stil. Nedostatak istog više je stvar nezainteresiranosti osobe za svoj izgled. Instagram je moj zlatni rudnik kada tragam za novim idejama  u potrazi za osvježavanjem stila.

\"\"

Najbolji modni savjet koji ste dobili ili negdje čuli?

– Mama je sestrina i moja svakodnevna modna inspiracija. Ona spaja nespojivo i ima veoma izražen lični modni stil i svaki dan me iznenadi odjevnim kombinacijama. Poslije se pitam kako se ja toga nisam sjetila. I brine se i o našem stilu, šije nam i kupuje stvari stalno. Njen savjet je:  „Nigdje bez ruža na usnama,ni kući ni vani“ .

 Kojim asesoarima dnevni look pretvarate u večernji?

– Obućom na potpetice, nakitom i malo intenzivnijom šminkom.

 Možemo li se u današnje vrijeme držati izreke da „odjeća ne čini čovjeka“?

 • Apsolutno imam stav da „odjeća čini čovjeka“. To je prva slika koju vidim, pa na osnovu toga formiram prvo mišljenje o osobi. To govori o tome kako se vi odnosite prema sebi, i smatram da to nema nikakve veze sa materijalnim statusom.