Damir Petrinić: Sajam knjiga je zabilježio rekordan broj posjetitelja

 „Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu, te se više od 120 izdavača na 110 štandova predstavilo na ukupno 4.500 metara kvadratnih u dvorani Mirza Delibašić, foajeu, svečanom salonu i platou Centra Skenderija. Također, realizirano je više od 60 promocija u Bosanskoj kući“

\"\"

Razgovarala: Indira Delić, Foto: Ladies In magazine

– Opravdavanje ukazanog povjerenja i ispunjavanje očekivanja posebno je važno u vođenju kompanije koja se suočava s velikim problemima, kada vlasnik i šira javnost imaju dijametralno različite vizije budućnosti Skenderije. Povjerena mi je teška odgovornost za rješavanje nagomilanih problema i spašavanje godinama zapuštene kompanije, što zahtijeva visok nivo povjerenja i podrške od strane svih: vlasnika (Kantona Sarajevo), zaposlenika, klijenata i drugih. Opravdati ukazano povjerenje i ispuniti očekivanja u vođenju Skenderije može imati pozitivne posljedice za Skenderiju, poput povećanja povjerenja stake-holdera, stabiliziranja finansijske situacije, poboljšanja reputacije i stvaranja osnove za daljnji rast i razvoj. Opravdati ukazano povjerenje i ispuniti očekivanja u vođenju Skenderije se može postići kroz upravljanje situacijom na odgovoran i efikasan način, pronalaženjem inovativnih rješenja, uspostavljanjem otvorene i transparentne komunikacije sa svim i vođenju Skenderije prema stabilnosti i rastu. Kao što sam naveo ranije, od esencijalne važnosti jeste istinska, kontinuirana i konkretna podrška – kazao je Damir Petrinić, koji od januara prošle godine obnaša funkciju direktora Centra Skenderije.

Kako Vi, s ove distance, analizirate svoj poslovni put?

– Ja imam dugogodišnje radno iskustvo u vođenju multinacionalnih kompanija u FMCG i marketing sektoru, gdje je biznis podložan stalnim promjenama i potrebom brzog prilagođavanja, a u skladu s promjenama u potražnji i trendovima na tržištu. U takvoj poslovnoj klimi postoji konstantna potreba praćenja i analize podataka kako bi se prilagodili novim uvjetima poslovanja. Rad u javnom preduzeću ima svoje specifičnosti – između ostalog,  složene procedure i pravila za donošenje odluka, spora implementacija… za mene ova promjena poslovnog ambijenta predstavlja ozbiljan izazov.

 Po Vama, koje osobine dobar lider treba posjedovati?

– Multifunkcionalni objekti, kako što je to Skenderija, zahtijevaju posebne menadžerske osobine kako bi se upravljalo njihovim različitim funkcijama i potrebama. Takvi kompleksi imaju više različitih funkcija i treba imati strategije za svaku funkciju. Neke od ključnih menadžerskih osobina su sposobnost planiranja svake funkcije objekta i usklađivanje s ciljem ostvarenja zajedničkog cilja: sposobnost koordinacije između različitih funkcija objekta kako bi se osiguralo optimalno korištenje resursa i maksimizirao potencijal objekta, sposobnost fleksibilnosti promjenjivim uvjetima, kao što su različiti uvjeti tržišta ili društvenih trendova.

Kojom filozofijom se vodite u poslovima koje obavljate?

Agilna filozofija, koja se fokusira na brzoj i fleksibilnoj prilagodbi organizacije promjenjivim uvjetima tržišta,  brzo donošenje odluka, rješavanje, a ne skrivanje dugogodišnjih neriješenih problema koje Skenderija ima, kontinuirana inovacija i saradnja između zaposlenika jesu premise kojom se vodim.

Prošli mjesec – održan je 34. Internacionalni sarajevski sajam knjiga. Predstavilo će se više od 120 izdavača… Kažite nam nešto više o tome… kako je sve proteklo?

– 34. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2023. završen je dodjelom nagrada i priznanja u Bosanskoj kući, a odvijao se pod motom Autorska prava i slobode. Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu, te se više od 120 izdavača na 110 štandova predstavilo na ukupno 4.500 metara kvadratnih u dvorani Mirza Delibašić, foajeu, svečanom salonu i platou Centra Skenderija. Također, realizirano je više od 60 promocija u Bosanskoj kući. Sajam knjiga je ove godine je zabilježio rekordan broj posjetitelja.

Šta nas od sadržaja u Centru Skenderije očekuje do kraja godine?

– Skenderija, kao svake godine, nudi manifestacije za sve generacije, pa tako i ove godine nas očekuje mnoštvo događaja od sajmova, koncerata, predstava, festivala, sportskih manifestacija…

Na kraju, otkrijte nam, kada niste okupirani obavezama, kako izgleda Vaš savršen dan?

– Smijeh, kvalitetna hrana i spavanje – to su ključni sastojci za moj savršen dan.

 Alternativni centar

– Centar Skenderija – predstavio je novi projekat Alternativni centar – koji podrazumijeva promociju umjetničkog i kreativnog stvaralaštva mladih iz cijele države. Naime, u nešto novijem ambijentu Amfiteatra Doma mladih svake subote nastupaju neafirmirani i afirmirani bendovi, stand-up komičari. Upriličene će biti predstave, izložbe kao i mnoštvo drugih sadržaja. Klupska svirka i atmosfera donosi originalne nastupe i dobru energiju, a samim tim i otvara vrata mladim ljudima i vratiti prostore Centra Skenderije u prvobitne namjene. Za sve zainteresirane mlade i kreativne ljude poziv je i dalje otvoren za prijave, vaše snimke, radove, portfolije možete slati na mail: info@skenderija.ba.