Brza šetnja i pozitivan stav smanjuju rizik od demencije

Stres je jedan od faktora koji mogu potaknuti razvoj Alzheimera, teške i neizlječive bolesti, a pozitivan stav o starenju ga značajno smanjuje, ustanovili su naučnici

Ljudi koji prihvataju proces starenja i zadržavaju pozitivan stav u trećoj dobi imaju i do 50 posto manji rizik od razvoja demencije, pokazalo je istraživanje psihologa s sveučilišta Yale.

Pozitivne misli ublažavaju genetske utjecaje na razvoj bolesti, tvrde oni u članku o istraživanju koje je obuhvatilo 4765 ispitanika starijih od 60 godina, od kojih je gotovo trećina imala varijaciju na genu ApoE, koja se najčešće povezuje s razvojem Alzheimerove bolesti.

Četiri godine

Naučnici su ispitanike pratili četiri godine, te im u tom periodu davali različite testove koji se tiču njihovih kognitivnih vještina, ali i psihosocijalnog stanja. Rezultati su pokazali, posebno među onima s izraženom ApoE E4 genetskom varijantom, da su ispitanici koji su izražavali pozitivne životne stavove, te se nisu opterećivali sa starenjem imali gotovo 50 posto manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti ili drugog oblika demencije.

Autori studije ističu kako još nije jasan mehanizam koji je dao ovakve rezultate, ali smatraju kako pozitivan pogled na život utječe na smanjenje stresa koji je velik faktor u razvoju demencije, piše 24sata.hr

Zaštitni faktor

– Rezultati nas upućuju na to da pozitivno razmišljanje o starenju i za koje je potvrđeno da u starijoj dobi smanjuje stres vjerojatno djeluje kao zaštitni faktor, posebno kod starijih koji imaju visoki rizik od razvoja bolesti – ističe voditeljica tima Becca Levy sa sveučilišta Yale.

Zbog značajnog porasta starijeg stanovništva u razvijenim zemljama, demencija postaje jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice.

Stoga mu se posvećuje sve više istraživanja, a jedno je nedavno upozorilo i na to da brza svakodnevna šetnja od pola sata utječe na bolju cirkulaciju, a time i manje zakrčenje mozga.