Šta su jedna o drugoj željele saznati?

 Amela Ivković O\’Reilly, nutricionistkinja i Mirsada Kadribašić, senior brand building manager u Atlantic Grupi i likovna umjetnica dugogodišnje su prijateljice, koje su jedna drugoj velika podrška… Ove uspješne dame sudjelovale su u unakrsnom intervjuu, gdje su jedna drugoj postavljale zanimljiva pitanja

Foto: Muamer Kolar

 Amela pita Mirsadu

\"\"

 Da imaš cijeli dan u kojem možeš raditi šta god želiš, šta bi radila?

– Vjerojatno bih krenula s jutarnjim planinarenjem ili trčanjem da se pokrenem i uživam u prirodi. Zatim bih neko vrijeme provela radeći na svojoj umjetnosti, bilo da slikam ili pravim keramiku. Poslijepodne bih se mogla naći s tobom – kako bismo ručale i nadoknadile propušteno. A, navečer bih se vjerovatno opustila uz dobru knjigu.

Na šta si najponosnija?

– Najviše sam ponosna na činjenicu što sam uspjela izgraditi uspješnu karijeru u FMCG industriji. Naporno sam radila kako bih razvila svoje vještine i popela se na ljestvici i osjećam da sam stvarno utjecala na kompanije za koje sam radila. Također, ponosim se svojom umjetnošću, ali moja karijera je ono što me održalo i dalo mi sredstva da slijedim svoje strasti.

Vjerujem da mi je moja karijera u marketingu dala jedinstvenu perspektivu o tome kako stvoriti umjetnost koja odjekuje kod ljudi, a to mi je pomoglo da se povežem sa svojom publikom na smislene načine.

 Šta se još nadaš postići?

– Nadam se da ću nastaviti rasti u karijeri i prihvatati nove izazove.  Nadam se da ću u budućnosti nastaviti rasti kao umjetnik i istraživati ​​nove medije za svoju kreativnost. Također želim koristiti svoju umjetnost za inspiriranje i podršku ženama, te za širenje poruka pozitivnosti i nade široj publici.

Šta ti više treba u životu?

– Iako se osjećam ispunjeno u mnogim područjima svog života, vjerujem da je ipak najvažnije imati kvalitetno vrijeme s ljudima koje volim. Važna mi je karijera u marketingu, ali i moja porodica i prijatelji. Vjerujem da je pronalaženje zdrave ravnoteže između posla, hobija i ličnih odnosa ključno za ispunjen i sretan život.

Da možeš otputovati bilo gdje, gdje bi to bilo?

– Ima toliko mjesta koja bih voljela posjetiti, cijela lista. Jedno od njih je i naše putovanje u Maroko, ali visoko na listi je i Japan. Fascinirana sam kulturom, umjetnošću i naravno hranom. Voljela bih vidjeti trešnje u cvatu i istražiti Tokio i Kyoto. Vjerujem da iskustvo različitih kultura može pomoći proširiti naše perspektive i potaknuti našu kreativnost, zbog čega su mi putovanja tako važna.

Šta za tebe znači sreća?

– Za mene je sreća osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti u mom životu. Živjeti autentično i slijediti svoje strasti.

Da možeš imati jednu supermoć, koja bi to bila?

– Kad bih mogla imati jednu supermoć, to bi vjerovatno bila sposobnost teleportiranja. Zamisli da možeš istraživati najudaljenije i najljepše kutke svijeta bez brige o vremenu ili troškovima putovanja.

Mirsada pita Amelu

\"\"

 Znam da voliš, i živiš, zdravu i uravnoteženu prehranu, ali zanima me koja je bila tvoja omiljena hrana kad si bila dijete?

– Hrana koja me uvijek mirisom i okusom vrati u djetinjstvo je bamija, koja se u našoj porodici sprema već nekoliko generacija. To su sjećanja na praznike, veselja, proslave. Moja mama je naslijedila recept od svoje mame i ja ga sada spremam na isti način. Moj sin voli taj recept i nadam se da će nastaviti tradiciju.

Da možeš svjedočiti bilo kojem događaju iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti, koji bi to bio?

– Rođenju mojih unuka.

Koji je jedan od tvojih omiljenih citata?

– Gdje ima volje ima i načina.

Kako bi nazvala autobiografiju svog života?

– Nazvala bih je – Usudi se i živi.

Koja je aktivnost na otvorenom koju najviše voliš? Ili, na koji planinski vrh se nisi popela, a planiraš/želiš?

– Planinarenje. Ima više planinskih vrhova koje želim posjetiti, a možda jedan od prvih je s tobom, planina Atlas u Maroku.

Koja je tvoja omiljena knjiga? Ili Koju knjigu trenutno čitaš?

– Omiljena knjiga je Sidarta, Herman Hesse. Trenutno čitam Ostaci dana, Kazuo Ishiguro.

Zašto voliš život u Sarajevu?

– Sarajevo je za mene uvijek dom. Živjela sam u više država, ali sam uvijek ovdje kod kuće. Tu su moja prva sjećanja, moje djetinjstvo, kao i preživljeni rat koji ima svoju posebnu notu posebnosti Sarajeva. Čini me jako sretnom što moj sin odrasta ovdje i kreira svoje gradivne godine, jer se Sarajevo ne može staviti u riječ, Sarajevo se doživi i živi.

Da nisi nutricionista, šta bi bila danas? Ili Kada bi se vratila na fakultet, koji bi smjer odabrala?

– Bavila bih se epigenetikom.

Da možeš birati bilo koga, koga bi odabrala za mentora?

– Dr. Andrew Huberman

Šta najviše cijeniš kod prijatelja?

– Iskrenost,  lojalnost, nesebičnost i veliko srce.

\"\"