Berina Spahalić: Pusti dijete da ti ljubi lice, ono će početi sijati

Lijepa direktorica marketinga kompanije „International Health BiH“ osmijehom liječi loše raspoloženje i vjeruje da fizička ljepota dolazi iz unutrašnjosti i osjećanja. Zato ne zagovara jaku i intenzivnu šminku, nego preferira blago istaknuti make-up. Berina preferira prirodnu kozmetiku, a posebno je sretna što je takvu uspjela pronaći u našoj zemlji

Razgovarala: Lejla Lojo/Foto: Edvin Kalić

Svakodnevni odlazak na posao i čest boravak u zatvorenom prostoru, zahtijevaju dodatne napore u odražvanju kože lica i tijela lijepom. Svoje tajne lijepog izgleda u prvom broju našeg magazina otkrila nam je direktorica marketinga kompanije „International Health BiH“. S obzirom da je Berina nekada radila na televiziji, imala je priliku sarađivati s mnogim make-up artistima, te nam je otkrila i neke tajne šminkanja.

Kako izgleda Vaša make-up rutina?  

 • Kada je riječ o make up-u, priznajem da nisam zagovornik intenzivne i teške šminke. Sve dame s kojima se svakodnevno susrećem su mi mnogo ljepše sa blago istaknutim make-upom nego sa teškom i jarkom večernjom šminkom, predviđenom za posebne prilike. Tog pravila se i sama pridržavam. Veoma mi je važno da je koža lica hidratizirana, a ne suha, da nema akni i da izgleda svježe. Na takvu podlogu potrebno je malo šminke, tonirana krema ili puder, rumenilo, maskara, tuš za oči i sjaj na usne. Kada sam pozvana na evente na kojima se očekuje nešto posebno, tada se mojim licem pozabave vješti profesionalci, make up artisti.

Mnogim damama teško je pronaći savršeni puder i kremu za lice. Šta je Vaš izbor?

 • Potraga za dobrim puderom, koji prikriva sve nepravilnosti, a istovremeno ne daje osjećaj kao da nosite masku na licu, je borba koju samo jako sretna žena i dobije. Probala sam mnogo pudera, toniranih krema i slično. Ljeti koristim toniranu kremu jer se više znojim od visokih temperatura, a i volim osjetiti kako mi koža „upija“ sunce. Tokom zimskih mjeseci koristim puder marke Avene sa kojim sam zadovoljna i koji ispunjava moja očekivanja.

Jeste li skloni eksperimentiranju kada je riječ o kozmetici ili uvijek koristite provjereno? 

 • Ukoliko dobijem dobru preporuku za neki make up proizvod, vrlo rado ću ga kupiti i odmah početi koristiti. Upravo zahvaljujući tome sam i došla do nekih proizvoda koje volim i kojima sam vjerna godinama. Ukoliko mi se proizvod ne dopadne ili meni jednostavno ne odgovara, vratim se onom koji sam do tada koristila i čekam neko novo iznenađenje iz kozmetičkih kuća.
 •  Vjerujete li da je skuplje uvijek i bolje?
 • Zavisi o kojem proizvodu se radi. Za dobru kremu za lice i tijelo kao i dobar puder, mislim da cijena kao i proizvođač imaju veliku ulogu. I to su proizvodi u koje mi nije žao uložiti novac. To su preparati koji se nanose direktno na kožu, koje koža upija i koji (ukoliko nisu kvalitetni) mogu učiniti veliku štetu. Za maskaru, ruževe, sjene, nikada ne gledam cijenu. Koristim ono što donosi rezultat i ono što me svojom bojom privuče na polici.

 Koje kozmetičke proizvode uvijek preporučujete? 

 • Volim sve ono što je prirodno i što ima neodoljiv miris. Već nekoliko godina koristim prirodnu kozmetiku INGEA, 100 posto prirodan i 100 posto domaći proizvod i zaista mi je drago što sam pronašla proizvode za njegu koji mi odgovaraju u potpunosti, a koji se proizvode u BiH. I miris i učinak su neodoljivi. Tokom zime, kada vjetar, niske temperature, zatvoreni prostor i različiti toksini ne dozvoljavaju mojoj koži da diše i postaje suha, koristim i preporučujem liniju proizvoda Pantexol koja se može pronaći u apotekama. Veoma brzo djeluju na kožu i oporavljaju je. Namijenjena je damama sam sa suhom kožom poput moje. Kada je make-up u pitanju, preporučujem sve ono što licu jedne dame odgovara. Najbitnije je da je ona zadovoljna i da ima samopouzdanja, da je sama sebi lijepa. Ja vjerujem da ljepota dolazi iznutra, make-up je samo mala pomoć.
 • \"\"

Najbolji beauty savjet koji ste čuli…?

 • Najbolji savjet ikada: „Pusti dijete da ti ljubi lice! Ono će početi sijati“.

Savjet stručnjaka koji sam dobila i koji dajem je: „Nikada, ali nikada ne otići na spavanje sa šminkom na licu“. To je najčešća greška, a koži lica mnogo šteti.

  Koje beauty tretmane preferirate i preporučujete?

 • Imam veliku sreću da nikada nisam imala problema sa kožom, čak ni u doba puberteta, tako da moja koža osim redovne njege, ne traži dodatne tretmane. Jednom godišnje idem na profesionalno čišćenje lica, jednom sedmično koristim prirodnu masku za lice i tijelo, redovno radim piling kože, pijem mnogo vode i putem dodataka prehrani unosim antioksidante, s obzirom da oni čiste organizam od toksina.

Neki beauty recept iz kućne radinosti?  

 • Kokosovo ulje obožavam i upotrebljavam ga često kako za lice tako i tijelo. On je osnova u koju dodam med, limunov sok, bananu. Zavisi da li je u pitanju maska, piling ili krema. Hidratizira kožu i usporava starenje.

 Jeste li već počeli koristiti serume za lice? Vaš favorit je ?

 • Još ne koristim ništa što bi spriječilo pojavu bora ili zateglo kožu. Osim bora smijalica, koje imam i na koje sam ponosna, nisam primijetila da mi se koža promijenila. Ali djelujem preventivno. „Fillerina“ tretman za popunjavanje bora je linija proizvoda koja se upotrebljava kada su bore već vidljive, ali pored toga imaju i kreme za lice koje se mogu koristiti prije pojave stvarnog problema. Dobila sam na poklon, koristila i vidjela rezultate.
 • Parfem po kojem Vas prepoznaju….?
 • Parfem koji najviše volim je parfem mog muškarca. Parfem po kojem sam prepoznatljiva i vjerna godinama je „Dior Addict“.

Kada žene ne mogu ništa promijeniti u životu, onda promijene frizuru. Koliko često Vi mijenjate svoju?

 • Nakon nekoliko godina duge, ravne i plave kose, poželjeh šiške. Tada i nikada više. Nema više promjena, ni potrebe za njima, a ni realizacije.
 • A Vaši omiljeni proizvodi za kosu su…?
 • O mojoj kosi potpunu brigu vode stručnjaci frizerskog salona E.T. Šta koriste ne znam, ali znam da je moja kosa zdrava i sjajna.