Bajramski običaji

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban bajram – najveći vjerski blagdan, koji se širom naše zemlje, ali i svijeta dočekuje u porodičnom okruženju. Traje četiri dana.

\"\"

Po povratku s bajram namaza muškarci kolju kurbane, a nakon toga meso se dijeli rodbini, prijateljima, komšijama, siromašnim… Običaj je da kurbane dijele djeca, dok ih stariji daruju bajramlucima. Nakon podjele kurbana – uživa se u bajramskom ručku s najmilijim. Uz kurbansko meso, obično se serviraju i supe, čorbe – nakon čega slijede sarme, dolme, paprika, pite, bosnaki lonac… Slatkiši su veoma bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva.

Drugi dan bajrama je ujedno i Dan šehida, dok su treći i četvrti dani predviđeni za druženje s prijateljima i poznanicima.

Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se zaborave sve svađe.

Bajram šerif mubarek olsun!