Asimetrija

 „Nudi razigranost, ravnotežu, kreativnost i vaš prostor će učiniti estetski privlačnijim, ali i opuštenijim i ugodnijim za maksimalno uživanje“

\"\"

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh

„Biro 387“ Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Asimetrija je vrsta ravnoteže koja se često koristi u dizajnu i ona je ključna komponenta dizajna enterijera. Asimetrijom u ambijentu postići ćete opušteniju atmosferu, jer različiti elementi zajedno rade na stvaranju ravnoteže. Jedan od dobrih primjera je ambijent s tapaciranim bračnim krevetom, s tapaciranim okvirom i uzglavljem, pored kojeg, umjesto noćnih ormarića, možete postaviti klub stolić modernog dizajna čija metalna konstrukcija čini protutežu mekom tapacirungu. Iznad stolića umjesto zidnih lampi okačite lustere. Ravnotežu ćete postići postavljanjem stolice ili fotelje s jedne strane, koja će svakako osvježiti ambijent. Vodite računa o dimenziji kako ne biste blokirali prolaz ili bez razloga zagušili prostor dimenzijom ili bojom i teksturom stolice ili fotelje.

Zidna dekoracija, također, ima utjecaj na asimetriju dizajna, pa iznad kreveta postavite okrugla ogledala različitih dimenzija. Refleksija s prozora u jutarnjim satima dat će interesantnu igru sjenki, boja i oblika.

Ravnotežu u prostoru možete postići i različitim visinama predmeta, a asimetrični elementi su dobar način da njima skrenete pažnju na karakteristike dizajna. Asimetrični dizajn se često favorizira u prostorijama kao što su dnevne sobe i prostor za ručavanje. Uvijek imajte fokusnu tačku. Ako je asimetrija na nekom velikom predmetu, poput kamina, vitrine ili kauča, izgradite ostatak svog dizajna oko njega. Vitrina može biti odlična fokusna tačka, na koju ćete postaviti i dekorativne predmete, radi postizanja asimetrije.

Dodavanjem i malo više podne lampe, dobit ćete asimetričnu kompoziciju sličnih visina. Sofa za sjedenje ne mora uvijek biti klasično u obliku slova L. Poigrajte se njenom formom i oblikom. Različite visine naslona, ali i jastuka naslona, vaš će prostor razigrati, učiniti ga neobičnim, a vama obezbijediti ugodan boravak. Što se tiče rasvjete, lako je postići asimetriju dodavanjem različitih rasvjetnih tijela. Jedino što morate voditi računa je da u slučaju da koristite više rasvjetnih tijela istovremeno, boju svjetlosti uskladite. Napravite različite kombinacije koje će postizati različite atmosfere u prostoru, u zavisnosti od vašeg raspoloženja. Pokušajte u jednu prostoriju postaviti dvije manje, a različite podne prostirke.

Odličan način za korištenje asimetričnog dizajna je raspoređivanje predmeta u neparnim brojevima, ključno je samo da uključite nekoliko zajedničkih niti kako biste pomogli da se sve poveže. Ponavljajući elementi sa sličnim bojama, linijama i oblicima su pravi način.

Za uređenje trpezarijskog ambijenta možete odabrati trpezarijski sto kao akcentni komad, a stolice koje možete kombinirati uz njega su trpezarijske u – dominantnom  štofu s drvenim nogarima. Stolice postavite sa tri strane umjesto na četiri strane, kako bi sto dobio asimetričnu notu. Na četvrtoj strani postavite malu klupu sa raznobojnim jastučićima.

Neobične drvene vitrine, zidne police ili pojedinačni, posebni komadi namještaja izuzetno su praktično i dekorativno rješenje za uređenje modernog ambijenta i mogu poslužiti za odlaganje brojnih sitnica i dekoracije. Umjesto kačenja zidnih polica sa obje strane vitrine, dizajneri enterijera  savjetuju da one budu s jedne strane, a dodatnu asimetriju možete dobiti njihovom dijagonalnom postavkom.

U kuhinji je još i najlakše postići efekat asimetrije. Iako, se ljudi najčešće opredjeljuju baš za simetriju u ovom dijelu, postavljanje elemenata u različitim nivoima, ili odabirom punih i praznih elemenata, kao i staklenih formi, lako postižemo asimetriju koji ovom prostoru daje posebnu draž.

Sigurni smo da ste se, nakon savjeta koje sam podijelila s vama, odlučili da unesete asimetriju u vaš dom. Nećete pogriješiti, jer ona nudi razigranost, ravnotežu, kreativnost i vaš prostor će učiniti estetski privlačnijim, ali i opuštenijim i ugodnijim za maksimalno uživanje.