Alternative za šećer

Jeste li od onih koji posebno vole slatku stranu života? Kao što svi znamo, ima ih mnogo… Sada posebno razmišljamo o brojnim slatkim, čvrstim, ali i tekućim poslasticama koje nas mame da uživamo

Kada je u pitanju zdrava prehrana, jedno od najvažnijih načela je da unos šećera bude što manji.

To je zato što šećer i hrana bogata šećerom daju samo prazne kalorije – odnosno brzu i samo kratkotrajnu energiju bez vrijednih hranjivih tvari poput vitamina, minerala ili sekundarnih biljnih tvari, koje bi poboljšale naše zdravlje. Ljudi koji svakodnevno pune svoje račune za šećer također imaju veći rizik od pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Za mnoge koji se ne žele odreći slatkoće, čini se da su alternativni šećerni proizvodi ili zaslađivači atraktivan izbor (osim umjetnih zaslađivača ili nadomjestaka za šećer). A, takvih je sada dosta na tržištu. U svakom slučaju, vrijedi pobliže pogledati alternative za šećer.

Med

\"\"

Med se koristi kao zaslađivač hiljadama godina i obično se smatra zdravim šećerom. Iako postoje argumenti za korištenje meda, prije svega regionalnost i pozitivni zdravstveni učinci s kojima se sastojci mogu povezati, med ipak ostaje namirnica s veoma visokim udjelom šećera i stoga ga treba konzumirati samo u malim količinama.

Agavin sirup

\"\"

Prokuhani sok (uglavnom meksičke) agave ima sličan sadržaj kalorija kao i obični šećer. Iako niži glihemijski indeks uzrokuje niži porast šećera u krvi, to je uglavnom zbog visokog sadržaja fruktoze. Budući da se fruktoza povezuje s razvojem bolesti jetre i raznih metaboličkih poremećaja, agavin sirup se ne može preporučiti kao zdrava alternativa šećeru.

Rižin sirup

\"\"Rižin sirup se pravi od mljevene riže, vode i enzima. Zbog relativno visokog sadržaja oligosaharida uzrokuje sporiji porast šećera u krvi. Iako rižin sirup sadrži manje kalorija od šećera u domaćinstvu, njegova je moć zaslađivanja znatno manja u usporedbi, zbog čega rižin sirup u praksi nije zapravo jeftinija alternativa.

Šećer od kokosovog cvijeta

\"\"

Šećer od cvjetova kokosa dobiva se iz cvjetova kokosove palme. Zbog složene proizvodnje šećer od kokosovog cvijeta je relativno skup. Okus je blago sladni i manje sladak od šećera u domaćinstvu. Često se reklamira kao da ima visok sadržaj minerala i vitamina. No, za postizanje stvarno značajnog unosa važnih mikronutrijenata trebalo bi unositi velike količine, što se, naravno, ne preporučuje zbog visokog udjela šećera.

Brezov šećer i ksilitol

\"\"

Brezov šećer, poznat i kao ksilitol, pripada skupini šećernih alkohola. U većini slučajeva, ksilitol se dobija ili iz kore breze i bukve ili iz klipova kukuruza. Ksilitol ima istu moć zaslađivanja kao i konzumni šećer, ali 40% manje kalorija i niži glihemijski indeks. Glavni argument protiv upotrebe brezovog šećera je da može uzrokovati probavne probleme kada se konzumira u većim količinama.

Generalno, čak ni navodno zdrave alternative šećeru ne treba koristiti neoprezno u uvjerenju da čine nešto dobro za tijelo. Najvažniji cilj ostaje sniziti individualni “slatki prag” na koji smo se navikli kroz duže vrijeme. Za to također možete odvojiti isto toliko vremena, jer je korak po korak uspješniji. Posebno je vrijedno kritički osvrnuti se na naš dnevni unos pića, koji često nesvjesno daje veliki doprinos.