Aida Ćatić: Sve što niste znali o dermalnim filerima

„Nikada nisam imala strah niti sam imala loših iskustava, jer sve radim onako kako najbolje znam i držim se pravila. Neophodno je biti ljekar i poznavati dobro anatomiju lica, tok krvnih žila, da biste se bavili ovim poslom. Na sve treba obratiti pažnju, a naročito kada radite sa botoxom. Prevelika količina može napraviti dramatičan izgled“ – priča nam lijepa doktorica stomatologije koja je odlučila sve tajne popularnih beauty filera podijeliti i s našim čitateljicama

Razgovarala: Andrea Tomašević-Kolenda; Foto: Edvin Kalić

Lijepa 28-godišnja Aida pravi je primjer mlade i uspješne žena koja je u svijetu stomatologije ostavila upečatljiv trag odlučivši pacijenticama ponuditi više od onoga za šta se školovala. Iako je bošnjačka gimnazija bila njen izbor za srednjoškolsku edukaciju, Aida se odlučila za stomatologiju, jer joj je ljubav prema medicini utkala njena majka koja je također bila zdravstveni radnik. Tako je šarmantna doktorica fakultet završila u roku i nakon godinu dana našla je posao u svojoj struci.

\"\"

Klasična stomatologija joj nije bila dovoljna, jer je veliki esteta i željela je uvesti nešto novo u stomatološku ordinaciju. U tome je i uspjela, jer se nakon edukacije za dermalne filere u poliklinici Bagatin specijalizirala za ovu vrstu usluge koju danas uspješno primjenjuje na svojim pacijenticama u ordinaciji dr. Hajrije Konjhodžić-Raščić.

Juvederm, materijal sa kojim radi od početka i efekt koji on ostavlja na licu, zaslužan je za njenu ljubav prema hijaluronu. Zadovoljne klijentice su također nešto što je potiče da bude što bolja u svom poslu.

– Moj dobar odnos sa ženama pomaže mi da razumijem njihove potrebe i želje. Zna se desiti da klijentici kažem šta joj treba i prije nego mi ispriča zašto je došla. Nikad ne pogriješim. Mnogo mi je pomoglo to što sam članica Allerganovog tima koji pruža savršenu podršku ljekarima i nudi najkompletniju edukaciju iz antiaginga. Uz pomoć njih naučila sam posmatrati lice na jedan potpuno novi način i u vrlo kratkom roku ustanoviti nedostatke i dijelove koje treba korigirati – objašnjava Aida.

Da krenemo redom…šta su zapravo fileri?

– Fileri su posebna vrsta preparata kojima se popunjavaju i korigiraju postojeće bore na licu. Hijaluronska kiselina je u posljednje vrijeme najtraženija vrsta filera zbog toga što je ona najprirodnija supstanca koja se može koristiti u ove svrhe. Hijaluronska kiselina je nešto što mi svakako imamo u svom organizmu. Lično radim s Juvederm filerima  koji imaju najveću trajnost nakon što se apliciraju u kožu. Uvijek volim reći kako je Juvederm stvar prestiža.

 Koliko traje sam tretman ubrizgavanja filera?

– Nakon apliciranja anestetika, do pola sata. Ovisno koja se regija radi.

 Šta je s onim klijenticama koje imaju strah od igle? Da li je tretman bolan uopće?

Taj strah vrlo lako razbijemo, jer tretman apsolutno nije bolan i svako ubrizgavanje podrazumijeva prethodno nanošenje anestetika.

Kako izgleda njega nakon dolaska pacijentice kući? Šta ona podrazumijeva i da li je potrebno odsustvovati s posla zbog vidljivih tragova ili eventualnih otoka?

Najfrekventniji dan u našoj ordinaciji je petak i tada nam obično dolaze zaposlene dame. Nije potrebno uzimati nikakav dopust na poslu, jer otok traje dan, maksimalno dva, i najizraženiji je kada se rade usne. Na usne se obično stavljaju hladni oblozi ili se to područje ledira nekoliko sati po dolasku kući, a može se popiti i neki antihistaminik koji će ublažiti eventualnu reakciju usana na hijaluron.

Česta reakcija nakon tretmana podočnjaka su hematomi i tada je možda potrebno da klijentica, ako tretman radi u petak, uzme ponedjeljak kao slobodan dan.

Kolika je trajnost hijalurona po regijama?

– (?) filer kojeg ja najviše forsiram za popunjavanje jagodica traje od 18 do 24 mjeseca. On se radi na svim mjestima gdje nam nedostaje volumena.

Volift kojim najčešće radim usnice traje do 15 mjeseci. Daje lijep prirodan rezultat bez neželjenih grudica. Treći filer je goldwell i njime radim korekcije podočnjaka.

Optimalni rezultat se, nakon tretmana, dobije za 20 dana.

  I ono što, sigurna sam klijentice najviše zanima, jeste koja je cijena tretmana filerima?

Cijenu smo nastojali prilagoditi tržištu. Vycross linija koja je najbolja linija Juvederma je 600 KM po mililitru. Ultra linija je 500 KM po mililitru, a Juvederm hibrid za mezoterapiju košta 300 KM.

 Šta je ono što dame najviše žele korigirati na svom licu?  

Usne i bore uz pomoć botoxa. Međutim ja obično forsiram filere za jagodice, jer daju fenomenalne rezultate. Podizanjem jagodica možemo konturisati čitavo lice, smanjiti nazolabijalne brazde, vratiti licu mladenačku punoću, povećati tonus kože i dobiti jedan osvježen izgled čitavog lica.

Velika je odgovornost raditi posao kojim se bavite, naročito zato što je riječ o licu. Jeste ikada osjećali strah ili imali neugodno iskustvo?

Nikada nisam imala strah niti sam imala loših iskustava, jer sve radim onako kako najbolje znam i držim se pravila.  Neophodno je biti ljekar i poznavati dobro anatomiju lica, tok krvnih žila, da biste se bavili ovim poslom.

Na sve treba obratiti pažnju, a naročito kada radite s botoxom. Prevelika količina može napraviti dramatičan izgled.

Da li su Vam ikada klijentice došle s nekim zahtjevima s kojima se niste lično slagali?

– Sa svojim klijentima imam prijateljski odnos i znalo se dešavati da nekoj od njih ubrizgam, naprimjer četiri mililitra hijalurona, nakon čega su se vraćale po još. Obično ih spriječim u tom naumu i savjetujem da pričekaju kada bude vrijeme za dopunu. Moram se pohvaliti da su moje pacijentice veoma uspješne, odmjerene, poslovne dame koje se vode onim „manje je više“. Vole jedan lijep i suptilan rezultat na svom licu.

 Nekad su ovi zahvati bili tabu tema, ali u posljednje vrijeme žene sve češće i otvorenije pričaju o korekcijama na svom licu.

Istina, mnogo su iskrenije. Čak mi dopuste da napravim video zapis kada im radim korekcije filerima. Ipak, kao doktor poštujem etiku i nikada ne otkrivam identitet svojih klijentica. Činjenica jeste da su fileri postali trend o kojim svi rado pričaju.

VAMPIRSKI FACELIFTING

– U posljednje vrijeme pacijentice mi najčešće traže vampirski facelifting koji je proslavila Kim Kardashian. To je tretman koji se radi vlastitom krvnom plazmom. Pod kožu se ubrizgavaju trombociti i faktori rasta koji sudjeluju u proizvodnji hijalurona. Kada pokrenemo taj fiziološki proces, kroz mjesec dana dobije se savršen rezultat u vidu svježije, zategnutije i punije kože. Nakon tretmana potreban je oporavak koji traje jedan dan, jer je koža crvena i ljušti se, ali poslije 10 dana rezultat je i više nego očit. Vampirski facelifting je neophodno uraditi tri puta kako bismo dobili produženi efekt i kako bi koža što duže izgledala zdravo, čvrsto i mladoliko –  objašnjava doktorica Aida.