Adna & Merjem: Šta su jedna o drugoj željele saznati?

Merjem Nuhić i Adnu Hajdarević, poznate bh. make-up artistice poznatije kao Ters Bosanka spojila je ljubav prema beauty trendovima i uljepšavanju… Danas, ove dvije najbolje prijateljice uljepšavaju dame širom naše zemlje, organiziraju edukativne radionice šminkanja, te pripremaju otvorenje velikog luksuznog beauty centra…

\"\"

Adna pita Merjem

Da se ne baviš ovim poslom čime bi se bavila?

– Opet bi bilo nešto iz javnog svijeta. Uvijek sam sanjala da budem poznata i to mi mnogo prija. Volim ljude i drago mi je što nas prepoznaju bilo gdje da odemo. Definitivno, mislim da bi me gledali na TV-u kao kuharicu ili voditeljicu najpoznatijeg kulinarskog showa, jer je kuhanje moja velika ljubav – nakon šminkanja.

Gdje pronalaziš inspiraciju i ko ti je uzor?

– Inspiracija je svuda oko mene, u jednom trenutku može da me inspirira nebo, dok u drugom to može biti šareni tepih. Ali, u većini slučajeva inspiracija je u nama samima i onom što nosimo u sebi. Od svih ljudi, oko sebe, mogu nešto naučiti i da mi to bude od velike koristi kroz život, ali da imam uzora – nemam. Uvijek treba da nam bude na prvom mjestu što smo posebni takvi kakvi jesmo i da se ne trebamo truditi da slijepo slijedimo nekog i tražimo uzora u nekome.

\"\"

Imaš li krajnji cilj u ovom poslu ili misliš da si ostvarila sve…

– Svaki dan se budim kao da je zadnji i dajem maksimalno sebe za posao i težim ka uspješnim rezultatima. Ono što sam zamislila uvijek je uz Božiju pomoć realizirano. Ostalo je još da se otvori naš veliki luksuzni beauty centar na kojem smo dugo radili – od samog dizajna do izgradnje objekta i sada ovih finalnih lijepih radova. Mnogo sam sretna i ispunjena zbog toga i jedva čekam da sve naše divne klijentice ugostimo tu.

Gdje vidiš sebe za nekoliko godina?

– S obzirom na to da sam se ostvarila kao sretna supruga, uspješna, školovana i poslovna žena, ono što jedino želim je da se ostvarim kao sretna majka jedno ili dvoje djece.

Koji savjet bi dala djevojkama, koje žele da ostvare svoje snove?


– Ne odustajati! I neka vam profesionalnost, ljubaznost i odgovornost koju imate budu na prvom mjestu.

Merjem pita Adnu


Je li posao šminkera došao spontano u tvoj život ili je to zapravo nešto što si kao mala željela?

– Posao šminkera i generalno sve ovo čime se sada bavim nikada nije bilo nešto o čemu sam sanjala i nešto što sam željela. Tokom čitavog mog odrastanja i školovanja pronalazila sam se u raznim poljima – dok nisam došla do ovoga i shvatila da je to ono što me čekalo sve vrijeme i nešto što sam zavoljela svim srcem. Definitivno, ne bih mogla zamisliti da radim neki drugi posao.

Da li tvoje raspoloženje utječe na to kakav ćeš make-up raditi…

– S obzirom na to da svaki dan šminkam i radim edukacije, raspoloženje je nešto što ne može utjecati na to kakav make-up look ću raditi tog dana, jer sam uvijek raspoložena za neke posebne make-up lookove, ali naravno sve u skladu s tim do kojeg nivoa smo došli na edukaciji (ne mogu raditi nešto preteško na samom početku edukacije) ili ako je klijent u pitanju – mogu poželjeti da uradim najposebniji make-up look, ali ako klijent želi nešto jednostavnije – ja tu nemam poseban utjecaj. Tako da, i da sam u najgorem raspoloženju posao koji volim će me uvijek oraspoložiti.

\"\"

Iz ovog ugla danas koji bi savjet sebi dala na početku karijere?

– Sebi bih definitivno dala savjet da se ne obazirem na to šta drugi ljudi misle i govore. Sve dok ti radiš ono što voliš zanemari šta ti bilo ko kaže i ne opterećuj se time. Ako dovoljno vjeruješ u sebe – možeš postići sve sto poželiš.

Gdje sebe vidiš za deset godina?

– Za deset godina očekujem da će se naš posao još više proširiti i da ćemo još bolje raditi… Da će se naš tim sastojati od mnogo djevojaka i da ćemo imati svoje salone u svim većim gradovima BiH.

Da moraš jedan make-up raditi do kraja života koji bi to bio?

– Pa to se stalno mijenja, sve ovisi šta je aktuelno trenutno. Iz ovog ugla gledanja to bi bio neki smeđi smokey eyes, bez trepavica, bez eyelinera, samo smeđe izblendano na kapcima, maskara, lijep ten s dosta rumenila i neke nude sjajne usne. To je make-up look koji bi do kraja života radila na sebi, dok bih na drugima voljela uvijek raditi nešto novo i eksperimentirati.

\"\"