Uređenje radnog kutka: Klasika ili biti svoj?

Uspješni ljudi svoj radni prostor shvataju jako ozbiljno jer znaju da je to mjesto koje će im osigurati produktivnost, uspješnost, zdravlje i udobnost. Ukoliko smo u prilici, radni prostor prilagođavamo nama i našoj osobnosti dodavajući završni dodir osobnim sitnicama.

Odabir pravog materijala

Poslovne žene sve češće obavljaju većinu svojeg posla radeći iz „kućnog“ ureda koji je
ponekad smješten na trpezarijskom stolu ili čak nema svoju stalnu lokaciju unutar doma. Čini se da je potrebno biti čarobnjak i poloviti sve papire po čoškovima doma međutim to nije potrebno ukoliko osigurate svoj radni kutak. Donosimo nekoliko zanimljivih savjeta kako osigurati svoj kutak, gdje god se on nalazio, a da ostanete unutar svojih želja i budžeta.

Najbitnija stavka kod planiranja izrade namještaja je odabir materijala

O materijalu vrlo često zavisi koliko ćete novaca morati izdvojiti, pa vam iz tog razloga donosimo sljedeće savjete koji mogu pomoći u uštedi sredstava ili pomnijem planiranju:

-Uvijek birajte lako održiv materijal (za ured izbjegavajte materijal visokog sjaja koji se lako ošteti a ima visoku cijenu)

– materijal ne presvijetao niti pretaman

– pronađite jeftiniju opciju materijala koji želite (razlika u kvalitetni može biti minimalna za razliku od cijene)

– odabir ručki – razmislite dali želite ručke ili opciju otvaranja ladica ili vrata na tako zvani „touch“

– obnovite odnosno osvježite postojeći stol tj. namještaj – nove ručke ili nove fronte i sl.

– kombinirajte postojeće tzv. staro sa novim

Kombinirajući, na primjer, ladičare ili drvene konstrukcije sa radnom plohom od masivnog drveta ili stakla možete dobiti individualiziran radni stol odnosno prostor.

– razmislite o tome da namještaj bude više namjenski odnosno da ga kasnije možete koristi za nešto drugo osim za ured.

Koji smjer odabrati?

Dakle, u uređenju radnog prostora bilo ono smješteno u domu ili u van doma, imate dva smjera: odabir klasičnog uređenja ili stvaranje individualiziranog radnog mjesta, piše womaninadria.hr

Odlučite li se za klasično uređenje to podrazumijeva korištenje materijala iverica uz jasne linije, često jednobojnih jedinica prečesto tamnih nijansi, koji traži osobni „touch“ dodavanjem stvari prema željama i osobnosti vlasnika radne jedinice, te nije više namjenski.

Odlučite li se za individualizirani namještaj to će podrazumijevati kombinaciju više vrsta materijala, boja i oblika. Za razliku od klasičnog uredskog namještaja, individualizirani radni prostor (namještaj) može biti i više namjenski.

Za što se god odlučili treba imati na umu da je uređenje prostora važan čimbenik u emitiranju organizacijske klime i kulture prema sadašnjim i budućim klijentima i suradnicima, odnosno sve više se smatra bitnim komunikacijskim materijalnim alatom u odnosima kako sa vanjskim tako i unutarnjim javnostima organizacije.

Ne manje, važno je da se osjećate ugodno i motivirajuće kako biste ostvarili zacrtane ciljeve. Za kraj, što god napravili sa radnim prostorom važno je da prezentira Vas i organizaciju u željenom svjetlu, osim toga, znamo da biti svoj nikada ne zastarijeva.