25 godina modela Škoda Octavia Combi

Idealni saputnik svakodnevnice

Marta 1998.godine, na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, Škoda auto je predstavila svoj novi model karavana koji je u mnogim područjima nadmašio modele niže srednje klase Nekoliko sedmica prije toga započela je serijska proizvodnja budućeg najprodavanijeg modela u modernom proizvodnom pogonu u tvornici u Maloj Boleslav.

\"\"

Tokom proteklih 25 godina, legendarni model se u mnogim zemljama razvio u jedan od najuspješnijih karavana u svojoj klasi. U trenutno četvrtoj generaciji dostupne su I elektrificirane varijate: plug – in hibridni pogon u Octaviji Combi iV i Blaga hibridna varijanta tehnologije u Octaviji Combi e-TEC. Prednosti praktičnog modela Škoda Octavia Combi tradicionalno uključuju odličan omjer cijene i kvaliteta, veliki broj Sistema podrške za vozača te najvišu moguću razinu aktivne i pasivne sigurnosti. Sve ovo je u decembru 2022.godine ponovo potvrđeno rezultatima Euro NCAP testa koji vrijede do 2028.godine.

\"\"

Predanost tradiciji

Model Octavia prekretnica je u istoriji Škode dugoj više od 127 godina, tačnije od 1959.godine. 11.septembra 1960.godine modelom Octavia Combi predstavljena je još praktičnija verzija modela. Model se isticao po svojoj prostranosti i varijabilnoj „karoseriji karavana“ koji je objedinio sve prednosti osobnog vozila s onima lakog gospodarskog vozila. Dužinom od samo 4065 mm, širinom 1600 mm i visinom 1430 mm Škoda Octavia Combi nudila je prostor za pet putnika o 390 i prtljaga. Ukoliko je to bilo potrebno, kada b ise preklopila zadnja sjedišta dobilo bi se 1050 litara terenskog prostora.

\"\"

Moderna karijera

Drugo, još uspješnije poglavlje počelo je 1992.godine nedugo nakon što se češki proizvođač pridružio Volkswagen koncernu. Novo razvjena Octavia bila je model marke Škoda koji se temeljio na platformi koncerna A4. Od septembra 1997.godine proizvedeno je oko 200 jedinica ovog modela Octavia Combi kao dio predserije. Takozvana pilot serija nije isporučena kupcima. Stvarna proizvodnja započela je u februaru 1998.godine, malo prije službene svjetske premijere na Međunarodnom sajmu u Ženevi.

Prve isporuke kupcima uslijedile su u maju 1998.godine. Četiri i po metra dugo vozilo imalo je međuosovinski razmak od 2512 mm, a Octavia Combi bila je šest milimetara duža i 26 mm viša od modela s hatchback karoserijom.

Bezvremenski elegantno dizajnirana karoserija podjednako je oduševljavala stručnjaka i kupce. Uz nagrade poput Češke nacionalne nagrade za dizajn 199.godine, to je vidljivo u statistici prodaje. 1998.godine verzija Combi imala je 15% udjela u prodaji serije, a 2001. taj je udio dosegao čak 40,5%. Tokom 13-godišnjeg razdoblja proizvodnje, proizvedeno je 470.600 vozila ovog modela.

Sve veća popularnost

Od ljeta 2004.godine, prva interno poznata A4, i druga moderna generacija modela Octavia Combi paralelno su silazile sa proizvodne trake. Dva su se vozila savršeno nadopunjavala na tržištu tokomšest godina. Dizajnerski tim predvođen Thomasom Ingenlathom bio je odgovoran za moderne oblike nasljednika, modela Octavia A5. Do 2013.godine godine 881.200 kupaca kupilo je karavansku izvedbu, što je činilo 33% prodaje modela Octavia u cijelom svijetu.

Treća generacija modela Octavia Combi (A6) koja je uvedena u februaru 2013.godine uspjela je nadmašiti uspjeh svog predhodnika. Ponuda je postepeno proširena modelom Octavia Scout. Outdoor verzija nudila je inovativni 4×4 pogon, automatski mjenjač i mnoge druge moderne značajke. U razdoblju između 2012 i 2022.godine, proizvedeno je 1.195.500 vozila modela Octavia Combi treće generacije.

Četvrta generacija: elektrifikacija

Četvrta generacija došla je na tržište u novembru 2019.godine i prvi je serijski model marke Škoda s blago hibridnom e- TEC tehnologijom. Marka Škoda je osim toga, po prvi put u ponudi imala model Octavia Combi iV s plug-in hibridnim pogonom, koji je bio dostupan i u sportskoj verziji kao Octavia Combi RS iV.  Četvrta, moderna generacija najnovijeg modela marke već je prešla brojku od četvrtine miliona isporučenih vozila. Time je Škodu Octavia Combi, u proteklih 25.godina kupilo više od 2,8 miliona kupaca.

Od 01.02. do 17.05.2023.godine u Škodinom muzeju u Mladoj Boleslav bit će postavljena izložba posvećena historiji ovog modela Octavia