Mirela BEĆIROVIĆ: OČUVANJE BOGATOG BH. NASLIJEĐA

Mirela BEĆIROVIĆ: OČUVANJE BOGATOG BH. NASLIJEĐA

Supruga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine prvi put govori za bh. medije. U intervjuu za naš magazin otkriva svoju svakodnevnicu, govori o svojim društvenim angažmanima, te modi i ljepoti…

Razgovarala: Indira Delić; Foto: Ladies In

Mirela Bećirović, supruga je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Za sebe kaže da je obična žena, baš kakve su i druge Bosanke i Hercegovke. Ponosna je supruga, majka dvoje djece, kćerka, sestra, tetka… Po prirodi je skromna, odmjerena, a pažnju skreće i besprijekornim stilom.

Prati Vas glas da ste jaka i uspješna žena…

– Za mene biti jaka žena znači prvenstveno imati empatiju i unutrašnju snagu – suočiti se s raznim životnim situacijama. Svaka žena koja iz dana u dan daje najbolje od sebe je jaka žena. Uspješne žene dolaze iz svih sfera života, a meni je drago kada mene kao full-time-job majku, koji je zaista najteži i najodgovorniji, a ujedno i najljepši posao, dožive kao uspješnu ženu. U ovom izazovnom vremenu za svakog roditelja posvećenost i ljubav prema djeci su ključne kada je odgoj u pitanju. Roditeljstvo djece koja prolaze kroz formativni period života, kada su u razvoju i kada stječu bitne navike traje određeni period, koji želim da iskoristim na pravi način, te da svoju djecu usmjerim da budu vrijedne i dobre osobe koje poštuju, vole i trude se da izrastu u časne osobe. Stabilna i zdrava porodica, koja je u današnjem vremenu izložena velikim pritiscima, moj je prioritet.

Je li teško biti supruga člana Predsjedništva BiH?

– Postoji dosta težih uloga i zato ne želim sebe posebno izdvajati. Trudimo se, koliko je to moguće, da živimo uobičajenim životom kojim smo i do sada živjeli. Naravno, da budem iskrena, postoje i određena ograničenja s kojim se čovjek mora pomiriti kada ste supruga člana Predsjedništva BiH. Ipak, kada se dobro organizirate sve izazove i prepreke lakše je prebroditi.

Kako izgleda jedan Vaš dan?

– Dnevni raspored je često dinamičan i sadržajno ispunjen. Ono što je ustaljeno je da veoma rano ustajem. U jutarnjim satima često pomažem djeci, a gotovo svakodnevni jutarnji ritual je i kafa sa suprugom i dogovaranje određenih dnevnih aktivnosti. Osim uobičajenih dnevnih obaveza često u večernjim satima volim prošetati s prijateljicama ili pogledati neki film. Naravno, svaki dan sa sobom nosi i neke nove obaveze i izazove tako da se dogode i situacije koje je teško smjestiti u ono što podvodimo pod terminom prosječan dan.

Postoji li savjet koji i dan danas pamtite – od Vama važne osobe, a koji ste prenijeli i svojoj porodici…

– Roditelji su mi uvijek govorili da što ne želim sebi da to ne činim ni drugim ljudima. Moji majka i otac su, gledajući iz perspektive roditelja danas, mojoj sestri i meni usadili vrijednosti na kojima smo im obje zahvalne i koje su nas odredile da budemo, vjerujem dobre osobe. Biti odan, iskren i čovjek koji ne mrzi je nešto što sam usadila i svojoj djeci i mogu slobodno reći da sam u tome uspjela. Danis i Ena-Mia su osobe koje se svakodnevno trude da pomognu svojim prijateljima, ali i osobama koje ne poznaju, na što sam posebno ponosna.

Šta po Vama, svi zajedno možemo učiniti kako bismo očuvali bogato bh. naslijeđe?

– Naša država ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe koje trebamo dodatno zaštititi i afirmirati. Smatram da je posebno važno da podižemo svijest mladih ljudi o značaju bh. naslijeđa i potičemo odgovornost za njegovo očuvanje, a kroz isticanje bogatstva i jedinstvenosti bosanskohercegovačke tradicije i kulture. Na našem prostoru prepliću se brojne kulture i civilizacije i one imaju više različitih identiteta. I to je ono što nas sve zajedno veže i obavezuje da čuvamo ono što je unikatno i vrijedno.

Sudeći prema Vašem njegovanom izgledu, ostavljate dovoljno prostora za ljepotu. Na šta se svodi Vaša njega, koliko ste često na beauty tretmanima i šta obično preferirate kada je riječ o make-upu?

– Možda tako izgleda, ali moram vam odmah reći da ne posvećujem dosta vremena beauty tretmanima, šta više voljela bih kada bih se mogla više posvetiti istima, ali obaveze koje iziskuje porodica kao i životne situacije mi ne dozvoljavaju da se tome posvetim u tolikoj mjeri, no ne žalim se. Vjerujem da genetika igra važnu ulogu u svemu tome. Moja mama, iako u sedmoj deceniji, izgleda veoma lijepo što ću nadam se naslijediti od nje. Jedna od rutina koje obavezno prakticiram je da prije spavanja očistim lice i stavim noćnu kremu, a ujutro opet hidratantna krema. Trudim se da pijem dosta vode zbog hidratacije. Na dnevnoj bazi koristim malo make-up proizvoda.

Krasi Vas nevjerovatan smisao za modu, po odijevanju ni u čemu se ne razlikujete od ostalih prvih dama u svijetu… Kako biste opisali svoj stil i koji je Vaš omiljeni odjevni komad?

– Rekla bih da je moj stil oblačenja elegantan s primjesama casuala, a kada situacija zahtijeva i formalan. Moji omiljeni odjevni komadi su definitivno blejzeri i haljine koje kombiniram na raznorazne načine i najčešće nosim. Stojim iza toga da za dobar stil ne morate posjedovati skupe komade odjeće. Po mom mišljenju Bosanke i Hercegovke su među najnjegovanijim i najbolje odjevenim damama u cijeloj Evropi. Također, pratim i rad naših bh. dizajnera koji svojim kreacijama krase dame širom svijeta. Moram reći da su ozbiljna konkurencija svjetskim dizajnerima i odlični promotori Bosne i Hercegovine.

Koliko je zapravo važno pratiti trendove i koliko ih je teško stvoriti?

– Ne smatram da treba slijepo pratiti trendove, jer u tome možemo izgubiti vlastiti identitet. Dosta bitnije je ostaviti lični pečat kada je stil u pitanju. Svakako treba tražiti inspiracije, ali vi trebate biti zadovoljni svojim izborom.

Kako izgledaju odjevne kombinacije koje Mirela nosi privatno?

– Casual. Veoma mi je bitno da se u svemu što nosim osjećam ugodno i da su to prirodni materijali. Ako mene pitate, chic odijelo, bijela pamučna majica i mokasinke su nezaobilazni u mom ormaru i moja vječita to go kombinacija koja uvijek izgleda dobro i efektno.

Po čemu biste voljeli da Vas ljudi, jednog dana, pamte?

– Želim da me pamte kao odgovornu i skromnu osobu koja je prepoznatljiva po ljudskim i pozitivnim gestama. Posebno mi je stalo da, koliko to mogu, emitiram i neke pozitivne vibracije u našem društvu. Nama, generalno posmatrajući, nedostaje malo više optimizma i pozitivnih vijesti.