Zottarella i Ladies In Glamour u nastavku vam donose nekoliko ukusnih recepata… Ukusno jelo ne mora biti ono koje oduzima puno vašeg vremena za pripremu. Baš naprotiv, brža i jednostavnija jela budu obično najukusnija!
TORTELINI
UMAK OD POVRĆA
Sastojci:
100g naribane mrkve
150g naribanih tikvica
100ml punomaso vrhnje za kuhanje
1 kašičica limunovog soka
3-4 mlada luka narezana na trakice
3 kašičice ulja
20g maslaca
So
Bijeli biber u prahu
1 kašičica nasjeckanog peršuna
2 kašičice poprženih pinjola
Na mješavini maslaca i ulja stavite mrkvu, tikvice, mladi luk, posolite i pirjajte u vlastitom soku da tekućina ispari. Umiješajte vrhnje, sok limuna, po potrebi još malo posolite, pobiberite i kuhajte još 1-2 minute. Skuhajte odabranu tjesteninu prema uputi na pakovanju, umiješajte u napravljeni umak, posipajte peršunom, poprženim pinjolima i poslužite uz salatu od matovilca.
UMAK OD PILETINE S BUNDEVOM
Sastojci:
2 kašičice maslinovog ulja
2 luka sitno nasjeckana
3-4 češnja nasjeckanog bijelog luka
250g pilećih prsa narezanih na kockice
350g pirea od bundeve
½ šoljica vrhnja za kuhanje
1 kašičica ljutog čili umaka
Svježe nasjeckani muškatni oraščić
2 prstohvata cimeta
So i crni biber
7 do 8 listova svježe kadulje, tanko narezanih+ nekoliko listova za ukras
Zagrijte ulje do srednje topline. Dodajte luk i bijeli luk, te miješajte 3 minute. Najprije stavite piletinu, a zatim dodajte i bundevu. Umiješajte vrhnje za kuhanje i začinite ljutim umakom od čilija, muškantnim oraščićem, cimetom, soli i biberom. Smanjite toplinu na srednju jačinu i pirjajte 5 do 6 minuta dok se umak zgusne. Zagrijte posoljenu vodu za Tortellone i kuhajte ih prema uputama na pakiranju. U umak umiješajte kadulju te njime prelijte ocijeđene Tortellone.
ZOTTARELLA
Zottarella Roščići
Za 12 komada
Sirup: 100g šećera, 1 kašičica limunovog soka.
Roščići sastojci:
1 pakiranje (125g) Zottarella Classic kuglica
5 kašičica isjeckanih oraha
1 kašičica šećera
½ kašičica soli
1 pakiranje (270g) lisnatog tijesta iz zamrzivača
suncokretovo ulje za premazivanje
PRIPREMA:
- Šećer, 100ml vode i sok od limuna u posudi pustite da proključa, a onda ga ostavite da se dobro ohladi.
- Prethodno zagrijati pećnicu na 200°C gornji i donji grijač. Pleh obložiti papirom za pečenje.
- Zottarella Classic kuglice ocijedite i izrežite na sitne kockice. Pomiješajte s orasima, šećerom i cimetom.
- Lisnato tijesto razvijte, premažite s malo ulja i isjecite na 12 trokuta. Po 1-2 kašičice stavljati na sredinu, uviti u roščiće i stavljati na pleh.
- Pecite u pećnici oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite oko 5 minuta da se ohlade, a onda tople premazati sirupom. Prije posluživanja ostaviti oko sat vremena da se sastojci sjedine.