Znam šta si radila prošlog ljeta

„Ljeto je da uživamo. Ljeto je da odmorimo. Da se družimo i provodimo vrijeme s ljudima koje volimo. Da jedemo lubenicu. Da šetamo. Da spavamo. Da čitamo. Da radimo. Da bježimo u hladovinu. Da se sunčamo. Da sve. Da ništa. Ljeto je za nas“

Ne, ne znam. Ne znam ni šta sam ja radila prošlog ljeta. Ali, još sam u fazonu ovih senzacionalističkih naslova. Nije da su mi donijeli neki progres, nego nako.

Ljeto je moje omiljeno doba godine. Boje, svjetlo, Sunce, more, raspust. Nose se sunčane naočale. Japanke. Haljine. Pa onda lubenica, mojito, sladoled. Prosto, nemoguće je ne voljeti ljeto.

U ovo vrijeme obično pišem o temama koje aktiviraju sve trigere i utječu na samopouzdanje. Ne da ja to učinim, nego su takve teme.

Ljeto znači više kože. Više otkrivenosti. Kupaće kostime. To je kada gledate s jedne strane. Kada gledate s druge strane, ljeto znači: celulit, škembu na stomaku, debele noge i gornji dio tijela koji komotno može stati u donji dio kupaćeg. Znate šta mislim.

Ljeto znači i cijelo ljeto na moru. To je kada gledate s jedne strane. Kada gledate s druge strane, ljeto znači sedam dana na moru, a ostale dane ljeta u autima, kancelarijama, tramvajima – s klimom ili bez klime. I osjećaj da su svi na nekom raspustu samo vi radite. I pitanje kako neko bude na raspustu i cijelo ljeto na moru, a vi ne.

Ljeto znači romantične zalaske sunca, koktele u rukama i ples do jutra. To je kada gledate s jedne strane. Kada gledate s druge strane, ljeto znači: spavanje čim zađe sunce, mazanje jogurtom uz zalazak sunca, upalu mišića od plivanja.

Ljeto znači uživanje, opuštanje, odmaranje. To je kada gledate s jedne strane. Kada gledate s druge strane, ljeto znači: ganjanje nedostižnog i nezadovoljstvo. Ne stigne se odmoriti. Ne misli se o odmoru.

Sve je stvar perspektive i toga koju stranu ćete izabrati. Hoćete li uživati u suncu i moru ili plakati zbog celulita koji niko ne vidi. I ne gleda. Ako i gleda, to je njihov problem – ne nikako vaš.

Hoćete li biti deset dana na moru i uživati ili kukati kako je neko bio tri mjeseca. A, taj neko obično ima i onu plavu kvačicu na društvenim mrežama. Ili ćete jednostavno uživati u tih svojih deset dana mora.

Hoćete li raditi ono u čemu vi uživate ili ćete podleći pritisku društvenih mreža – ne uživati i ne osjećati se dovoljno dobrom.

Hoćete li zagristi onu lubenicu tako da vam krajevi kriške završe u ušima, a slatki sok se slijeva niz ruke. Ili ćete gledati lubenicu koja nije dovoljno instagramična i patiti što nemate neku koja to jeste.

Hoćete li uživati i odmarati. Ili ćete razmišljati kako kupaći nije dovoljno lijep, stomak nije dovoljno uvučen, zalazak sunca nije dovoljno romantičan i niste obišli baš sve instagramične lokacije.

Da ne nabrajam dalje, mislim da sam prilično jasna. Vjerovatno već i dosadna. Jesam, i sebi sam dosadila, ali ne odustajem.

Ljeto je da uživamo. Ljeto je da odmorimo. Da se družimo i provodimo vrijeme s ljudima koje volimo. Da jedemo lubenicu. Da šetamo. Da spavamo. Da čitamo. Da radimo. Da bježimo u hladovinu. Da se sunčamo. Da sve. Da ništa. Ljeto je za nas.

Ne trošite ljeto na tlaku i patnju zbog tog jednog šlaufčića na stomaku. Na to da nešto morate.

Ne morate ništa… Ljeto je. Uživajte. Samo uživajte u onome što vas čini sretnim, bez obzira šta neko drugi mislio o tome. Uživajte. I volite sebe.

Enisa Selmanović – Salkić

Jer žene s dva prezimena sve znaju

Vjerujem da smijeh liječi sve. Da vam pravi ljudi mogu promijeniti život. Da ljubav dolazi u različitim oblicima. Da život čine male stvari. I da čovjek nikada ne smije izgubiti sebe.