Ko je rekao da ne postoji zdravi cheesecake? Uvijek možete naći sličnu opciju, a mi vam upravo donosimo jednu.
Ove zdrave cheesecake pločice s jagodama bogatog su okusa, kremaste i ne sadrže rafinirani šećer. Najbolje od svega jest činjenica da je nadjev od sira na bazi grčkog jogurta! Nabavi sve sastojke i baci se na pripremu!
Sastojci za koru:
150 g badema
1 kašika pšeničnog brašna
1/2 kašikice cimeta
¼ kašikice đumbira (mljevenog)
1/8 kašikice soli
1 kašika kokosovog ulja (otopljeno)
1 kašika meda (ili javorovog sirupa)
Sastojci za punjenje:
170 g nemasnog krem sira
230 g grčkog jogurta
3 kašike meda (ili javorovog sirupa)
120 g bjelanaca
2 kašikica ekstrakta vanilije
1 kašika limunovog soka
2 kašike pšeničnog brašna (cijelo)
2 kašike domaćeg džema od jagoda
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i obložite posudu za pečenje pergament papirom. Stavite na stranu.
Pripremite koru: U procesoru za hranu ili blenderu sameljite bademe. Prebacite smjesu u srednje veliku posudu zajedno s brašnom, cimetom, đumbirom i soli. Miješajte da se sjedini. Dodajte kokosovo ulje i javorov sirup (med) i dobro promiješajte. Utisnite u pripremljenu posudu za pečenje. Stavite na stranu.
Pripremi punjenje: Sastojke za punjenje, osim džema, dodajte u veliku posudu i miješajte mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu, oko dvije minute. Prelijte preko kore. Kapnite puno malih kapi pekmeza na vrh i promiješajte ih čačkalicom.
Pecite 30 minuta ili dok se cheesecake ne stegne i rubovi lagano porumene. Ohladite ga na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta, a zatim u frizideru dva sata.