Zašto vam jedno dijete ne smije biti draže od drugog?

Iako većina roditelja izjavljuje da ne favorizira neko od svoje djece, ona se ipak osjećaju drugačije što može predstavljati veliki problem

Favoriziranje je dugo bilo predmet zabrinutosti i ono ima negativan utjecaj na mentalno zdravlje djeteta. To čak može dovesti i do problema u ponašanju.

Favoriziranje može stvoriti napetost između braće i sestara koja s vremenom samo raste. Bez obzira koliko to majke i očevi negiraju, to je stvarnost i vrlo je uobičajeno za roditelje da vole ili imaju bolju vezu samo s jednim djetetom. Iako možda nećete razlikovati svoju djecu ili ispunjavati sve zahtjeve jednog djeteta i ujedno ne dati ništa drugom, ključ je imati na umu sve detalje vezane za svakog od djece.

Osjećaj ili percepcija da je manje voljeno dijete može narušiti samopoštovanje. Ako se neko od vaše djece ističe kao pametno ili inteligentno, to može biti razlog za zabrinutost. Često se takva djeca ponašaju drugčije kada odrastu, posebno kada ulaze u tinejdžerske godine. Počinju sebe smatrati lošijim nego što jesu, što čak može utjecati i na njihove rezultate u školi, piše wall.hr

Ovo utječe na vezu između roditelja i također opterećuje odnos između braće i sestara.
Od izuzetne važnosti je uvažiti osjećaje vašeg djeteta. Kada vam vaše dijete govori o favoriziranju brata ili sestre, umjesto da to poričete, pokušajte razumjeti njihovo gledište jer poricanje može samo pogoršati situaciju.