Zašto se anksioznost ljeti pogoršava?

Uobičajeno je mišljenje da se dolaskom ljeta i sunca svi osjećaju sretnije, no to nije slučaj za ljude koji pate od anksioznosti

Ona se u ljetnim mjesecima često pogoršava. Anksioznost se definira kao osjećaj nelagode, opšte napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha te iracionalnog lošeg predosjećaja. Javlja se kada se pretjerano brinemo, odnosno kada smo izloženi nekoj stresnoj situaciji.

Zašto se anksioznost ljeti pogoršava? Odgovor je zbog pritiska okoline da se mora sudjelovati u svim ljetnim aktivnostima, ali i u vremenu. Naime, kada je vani vruće tijelo reagira slično kao kada imate napad panike, odnosno kao da patite od velike anksioznosti. Javljuju se simptomi poput znojenja, vrtoglavice i povišenog broja otkucaja srca, koji kod osoba koje pate od anksioznosti stvaraju osjećaj panike i velikog stresa.

Dakle, ako se osjećate tjeskobno ili depresivno dok su svi drugi oko vas sretni i puni energije, nemojte biti strogi prema sebi jer takav osjećaj nije rijetka pojava u ljetnim mjesecima. (wall.hr)