Zašto koristiti SPF tokom cijele godine?

Sunce nam je prijeko potrebno, ali je i iznimno opasno u isto vrijeme. Iako nam sunčan dan popravi raspoloženje i pomogne u proizvodnji vitamina D na prirodan način, koliko zapravo u njemu smijemo uživati bez rizika?

\"\"

Jeste li sigurni da znate značenje SPF?

Kratica SPF potječe od engleskog značenja Sun Protect Factor, a predstavlja faktor zaštite od sunca. Broj uz kraticu SPF znači omjer koliko sunčeve energije i njenih štetnih UV zraka stvara opekotine na zaštićenom dijelu kože prilikom korištenja SPF kreme u odnosu na mjeru sunčeve energije koja je potrebna da se  stvore opekotine na nezaštićenom dijelu kože.

\"\"

Koje štetne zrake postoje?

Kao što već znamo previše izlaganja suncu može biti opasno zbog štetnih zraka. Ultraljubičaste UV zrake mogu uzrokovati kratkotrajna i dugotrajna oštećenja kože kao što su opekotine, prijevremeno starenja, a u krajnjem slučaju i rak kože. Postoje UVA i UVB zrake, a od njih se moramo čuvati bez obzira na vremenske prilike i jesmo li vani ili unutra jer obje vrste mogu dovesti do karcinoma kože.

Većinom do naše kože dopiru UVA – ultraljubičaste A zrake, koje su glavni krivci za  fotostarenje, bore I staračke pjege.

UVB – Ultraljubičaste B zrake rjeđe dopiru do naše kože, ali up uno štetnije. One izazivaju opekotine.

Koliko vremena provedenog na suncu predstavlja rizik?

Ako ste umjereno izloženi sunčevim zrakama to može dovesti do pozitivnih ali i negativnih učinka na vašu kožu ovisno o dužini i učestalosti te intenzitetu sunčevih zraka i vašoj osjetljivosti. Dok ako ste duže izloženi može doći do oštećenja unutar stanica, vlakana kolagena i elastina te koža postaje suha i opuštena, što utječe i na ten te pojavu bora.

Osjetljiva koža pod utjecajem sunca i UV zraka može zadobiti opekotine koje osim genetskih predispozicija su jedni od glavnih razloga razvoja melanoma.

Kako se zaštiti od sunca?

Najbolji i najsigurniji način zaštite od suncem izazvanih kožnih oboljenja su krema sa zaštitnim faktorom i njihovo korištenje tijekom cijele godine te redovni dermatološki pregledi.

Osobe koje pravilno koriste zaštitne kreme i izbjegavaju sunce u vrijeme kada je najveća količina štetnih UV zraka smanjuju rizik od razvoj karcinoma kože.

Tko treba koristiti zaštitne kreme?

Zaštitne kreme trebaju koristiti baš svi, a posebno osobe svjetlije puti i osjetljive kože. Svima nam prijeti opasnosti od štetnih UV zraka i zbog toga nam je potrebna svakodnevna zaštita.

Kako odabrati SPF faktor?

Postoje niski, srednji, visoki i vrlo visoki stupnjevi zaštitnih faktora. Minimalni svakodnevni zaštitni faktor je za odrasle osobe 20, a djecu 30. Stupanj zaštite ovisi o prirodnom tenu i boji kose.

Ako imate svjetliji ten i kosu prirodna zaštita vaše kože traje oko 10 minuta, za maslinast ten i srednje tamnu kosu prirodna zaštita traje oko 15 minutan te za taman ten i kosu prirodna zaštita traje oko 20 minuta.

Prirodna kozmetika Gloria nudi tri 100% prirodne SPF kreme sa zaštitnim faktorom u stupnjevima 30 i 50 koji sigurno mogu koristiti čak i djeca te trudnice i dojilje.

Gloria SPF 30 krema prilagođena je svim tipovima kože, idealna je za svakodnevno korištenje te kao podloga za make up. Hladno prešana ulja čileanske masline i čileanskog lješnjaka štite od širokog spektra UVA i UVB zraka te sprječavaju prijevremeno starenje kože. Njeguje kožu i ima protuupalna svojstva zbog čega odgovara koži sklonoj iritacijama, osipima i ekcemima.

Gloria SPF 50 krema prilagođena je za normalan do suh tip kože, a osim što štiti od UV zraka ima nekomedogenu formulu koja ne začepljuje pore. Bogata formula sadrži i hijaluronsku kiselinu zaduženu za hidrataciju koja je prijeko potrebna našoj koži lica. Lagano se nanosi i upija te ne ostavlja bijele tragove.

Gloria SPF 50 krema namijenjena mješovitoj do masnoj koži ima završni matte efekt za sprječavanje masnog sjaja uslijed velikih vrućina i znojenja. Ona također sprječava fotostarenje i pojavu nepravilnosti te pruža zaštitu, hidrataciju i anti age efekt.

SPF kreme je potrebno nanijeti prije izlaganja suncu u količini od dužine 2 prsta.

Kako izračunati koji zaštitni faktor odabrati?

Nakon koliko vremena provedenog na suncu ste u riziku ovisi o tenu i stupnju zaštitnog faktora koji ste odabrali.

Kada pomnožite stupanj zaštite s vremenom trajanja prirodne zaštite vaše kože koji smo prethodno objasnili dobivate vrijeme koliko dugo ćete biti zaštićeni od sunca.

Kada se nanosi i obnavlja zaštitna krema?

Kreme sa zaštitnim faktorom se nanose oko pola sata prije izlaganja suncu, a postupak je potrebno ponoviti svaka 2 sata te nakon svakog kupanja, znojenja i brisanja peškirom.