Zašto je Visočica savršena ideja za proljetni izlet?

Visočica, koja se uzdiže nad okolnim predjelima svojim impozantnim vrhovima, nudi nevjerojatne mogućnosti za planinarenje.
Dolaskom proljeća istinski zaljubljenici u naše planine, ne zaboravljaju Visočicu, planinu koju u proljeće krase cvijetne livade, razni potoci , jezera i beskrajna polja šafrana.

 

U srcu Bosne i Hercegovine, Visočica izranja kao simbol svega što proljeće može ponuditi. Ta planina čini se kao stvorena za proljetne izlete koji će ispuniti sva naša očekivanja i da na taj način osjetimo pravo planinarsko iskustvo.

Visočica, smješta tik nešto ispod 2000 mnv, nudi nevjerojatne mogućnosti za planinarenje. Proljetni izleti stazama ove planine pružaju ne samo fizički izazov već i duhovno ispunjenje. Svaki korak kroz bujne šume, cvjetne livade i kristalno čiste potoke donosi značajno otkriće ljepote koja nas okružuje.

Nijedan proljetni dan na Visočici nije potpun bez upijanja svježeg planinskog zraka. Boravak na ovim visinama pruža osjećaj revitalizacije i osvježenja za dušu. 

Nakon zahtjevne staze od oko tri kilometra i sat i pol hoda, doći ćete do bivaka Zorana Šimića, impresivne arhitektonske građevine koja je izgrađena 2017. godine. Prema časopisu Design Boom, ovaj bivak je jedan od deset najboljih arhitektonskih projekata na svijetu za 2020. godinu te već postaje simbol ove planine. To je idealno mjesto za prvu pauzu i osvježenje nakon napornog uspona. 

 

Bivak je otvorenog tipa i može udobno smjestiti devet osoba, a u slučaju potrebe može primiti i do 12 ljudi.

Proljeće na Visočici također je idealno vrijeme za aktivnosti poput biciklizma. Brojne biciklističke staze kroz pitoreskne krajolike pružaju nezaboravno iskustvo istraživanja okolnog područja na jedinstven način.

Nakon kratkog predaha, nastavit ćete dalje grebenom prema vrhu Vito. Ubrzo će vas dočekati malo zahtjevniji uspon, ali s prekrasnim pogledom.

 

Uspon na vrh Vito predstavlja najizazovniji dio ture na Visočici, a dosezanje tog vrha znači da ste dosegli najvišu točku staze.

 

Pogled s vrha Vito je nezaboravan. Odatle se pruža panoramski pogled na Bjelašnicu, selo Lukomir i kanjon rijeke Rakitnice. Gledajući prema jugu, uočit ćete planine Crvanj i Velež, a dalje prema jugozapadu otkrit ćete ponos Bosne i Hercegovine – planinu Prenj.

U konačnici, posjet Velikoj Visočici u proljeće ne samo da pruža nezaboravno iskustvo već nas podsjeća na važnost povezanosti s prirodom, očuvanja kulturnog naslijeđa te poticanja duhovnog i tjelesnog blagostanja. To je putovanje koje obogaćuje dušu i ostavlja trajne uspomene, čineći nas svjesnijima ljepota i čuda koje nam svijet prirode nesebično pruža.

Više možete pročitati na linku.