Zašto je pizza poželjan obrok?

ve će godine prosječan Amerikanac pojesti 46 kriški ili 12 kilograma pizze. Premda se ta količina približava hamburgeru – nacionalno omiljenoj brzoj hrani, mnogi se nutricionisti vesele i odobravaju taj trend.

Na primjer, današnja tipična pizza sa sirom30 posto svojih ukupnih kalorija osigurava od masti koje sadrži. Međutim, to je daleko manje nego, na primjer, sendvič od tune (43 posto), pečeno pile (36 posto) itd. Osim toga, sir pruža kalcij i kalij, a pečeno tijesto komplek­sne ugljikohidrate. Dakle, vaša uobičajena pizza, kao što stručnjaci za prehranu sma­traju, može biti upravo savršen obrok.

Zatim, pizze su često prelivene sa sokom od rajčice. Nutricionistima je poznato da rajčice sadrže tvar likopen (koja im daje divnu crve­nu boju) i koja se pokazala djelotvornom u borbi protiv rakaLikopen je antioksidans i nedavna istraživanja ukazuju da je likopen vjerojatno najsnažniji od svih antioksidansa. U istraživanju provedenom na 48.000 mu­ških zdravstvenih radnika na Harvardskom sveučilištu utvrđena je značajno manja uče­stalost raka prostate među muškarcima koji su jeli pizzu ili drugu hranu sa sokom od rajčice, barem dva puta tjedno. Muškarci koji nisu nikad uzimali sok od rajčice imali su 21 do 34 posto veću vjerojatnost da će oboliti.