Začini i ulja za čišćenje jetre – uklanjaju nagomilane masnoće

Bolest masne jetre naziv je za skupinu stanja koja uzrokuju da se višak masti izgradi u stanicama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili ne piju puno

Bolest nealkoholne masne jetre stanje je koje može dovesti do zatajenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija, upozorava dr. Mehmet Oz. Najčešće pogađa ljude od 40 do 60 godina, dodaje doktor.

Nealkoholna bolest masne jetre naziv je za skupinu stanja koja uzrokuju da se višak masti izgradi u stanicama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili ne piju pretjerano alkohol – kaže dr. Oz.

Kaže da stručnjaci smatraju da nealkoholna bolest masne jetre sama po sebi ne šteti jetri puno, no može izazvati teško stanje koje se naziva nealkoholni steatohepatitis, koji može oštetiti jetru i izazvati cirozu.

Stručnjaci još ne mogu sa sigurnošću reći što uzrokuje bolest masne jetre, ali je usko povezana s debljanjem i pretilošću te medicinskim stanjima kao što su otpornost na inzulin i dijabetes. Također nije jasno što uzrokuje da se bolest masne jetre pretvori u nealkoholni steatohepatitis – kaže dr. Oz.

Nealkoholna bolest masne jetre obično je tiho stanje, što znači da ljudi općenito nemaju simptome, a tek otkrivaju da ih imaju kroz testove krvi koje otkrivaju povišene razine jetrenih enzima, pojašnjava slavni doktor.

 Kada se pojave simptomi, oni mogu uključivati umor, bol u trbuhu (osobito u gornjem desnom dijelu trbuha), mučninu, gubitak težine, žuticu, svrab, oticanje nogu, gubitak apetita i mentalnu zbunjenost – kaže dr. Oz.

Dodaje da najveći rizik za bolest masne jetre imaju pretili ljudi, oni s dijabetesom, inzulinskom rezistencijom ili metaboličkim sindromom te ljudi koji imaju visoke razine holesterola ili triglicerida – kaže dr. Oz. Dodaje i da naglo mršavljenje te nezdrave prehrambene navike također mogu doprinijeti bolesti masne jetre.

– Neki ljudi koji razviju nealkoholnu bolest masne jetre nemaju uopće faktore rizika, i dok bolest najviše utječe na odrasle ljude, doktori primjećuju sve više djece kojima je dijagnosticirana – kaže dr. Oz.

Kaže da nema specifičnog liječenja za bolest masne jetre, no kao najvažnije korake izdvaja izbacivanje visoko fruktoznog kukuruznog sirupa iz prehrane, obogaćivanje jelovnika namirnicama bogatim vrijednim nutrijentima (ponajviše zelenog lisnatog povrća), ljekovitim začinima (češnjak, krukuma) i zdravim masnoćama poput maslinova ulja.

Izbjegavajte preljeve za salatu

Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS )je broj jedan uzrok bolesti masne jetre i javlja se u mnogim popularnim namirnicama te većina ljudi nije ni svjesno koliko šećera redovito konzumira. Nalazi se u gotovim juhama, preljevima za salatu pa i jogurtima.

Jedite povrće bogato korisnim tvarima

Očistite jetru od toksina tako da jedete više biljne hrane bogate korisnim fitonutrijenatima. Tu spadaju povrće i zelenolisnato povrće kao što su brokula i kelj koji povećavaju količinu glukozinolata, spoja koji može pomoći proizvodnju enzima u jetri.

Pijte čaj od sikavice ili uzimajte suplement

Sikavica se koristi za zaštitu, popravak i liječenje jetre. Potražite sikavicu u obliku dodataka prehrani te uzmite 140 mg dva puta dnevno ili popijte nekoliko šalica čaja od sikavice (do tri šalice dnevno).

Nealkoholnu masnu jetru izazivaju šećer i škrob

Od ove tihe bolesti pati 80 miliona Amerikanaca. Većina ljudi nikada nije čulo za masnu jetru te često ni ne znaju da je imaju, a uzrok nije povezan s pijenjem alkohola.

Uzrok su šećer, škrob i rafinirani ugljikohidrati koji kvare prehranu i štete ne samo jetri, nego i ostatku tijela. Zato u prehranu dodajte superhranu kako biste nahranili tijelo onime što će ga učiniti zdravijim.

Dopunite obroke super povrćem poput kelja 

Kad izbacite visoko fruktozni kukuruzni sirup, najvažnije je zaustaviti i preokrenuti štetu od bolesti masne jetre, dopunjujući prehranu superhranom kao što su kelj, kelj, kupus, brokula, prokulica, rukola i rotkvica.

Povrće povećava količinu glukozinolata u tijelu koji čisti i liječi jetru. Jedite jednu do dvije šoljice, ili više ovog zdravog povrća svaki dan.

Jedite dobre masti poput maslinova ulja

Iako vam se možda čini nelogičnim jesti masti s ciljem liječenja masne jetre, zdrave masti imaju protuupalna svojstva te mogu pomoći izliječiti vašu jetru.

Jedite najmanje dvije porcije hrane bogate mononezasićenim masnim kiselinama i omega-3 kao što su orasi, sjemenke, avokado, maslinovo ulje i losos i to – svakodnevno.

Začinite hranu barem jednom na dan sastojcima koji čiste jetru

Začini kao što su češnjak, luk, i kurkuma ne daju samo ukusnu aromu jelima – češnjak i luk bogati su spojevima koji čiste jetru kao što je sumpor koji podiže glutation, peptid koji djeluje kao koenzim u tijelu.

Glavni spoj u kurkumi, kurkumin, ima protuupalna svojstva te je bogat antioksidansima. Uključite najmanje jedan začin u obrok barem jednom dnevno, savjetuje dr. Oz.

(24sata.hr)