Zablude i stereotipi o studentima kozmetologije

„Studij kozmetologije nudi fokusiran nastavni plan i program, kroz sve specijalnosti iz kozmetologije. U sektoru kozmetologije i estetike, ustanove koje pružaju usluge njege kože i kozmetičkih usluga uglavnom zapošljavaju stručnjake koji imaju medicinsko ili zdravstveno obrazovanje. Vremenom se razvila potreba za formalnim obrazovanjem kozmetologa, što je Univerzitet modernih znanosti CKM u Mostaru i prepoznao. Studij kozmetologije uključuje veliki izbor predmeta od estetike – do zdravlja i od kozmetike do njege. Osim visokokvalitetnog obrazovanja, pruža i unapređenje ličnih i komunikacijskih vještina, koje su veoma bitne u ovoj profesiji“

\"\"

Piše: Sabina Radonja, magistrica kozmetologije, studentica doktorskog studija iz oblasti kozmetologije

Sabina Radonja, diplomirala je na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Travniku, potom magistrirala kozmetologiju. Iza nje je 20-godišnje radno iskustvo na klinici za Porodiljstvo i ginekologiju. Trenutno pohađa doktorski studij iz oblasti kozmetologije Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar. Nakon godina radnog iskustva, Sabina je odlučila pokrenuti svoj biznis, te svojim idejama i vještinama, klijenteli ponuditi samo najbolje. U kozmetičkom studiju Magic Crystals.sa možete dobiti sve vrste usluga za uljepšavanje lica i tijela.

\"\" U današnje vrijeme muškarci i žene više nego ikada obraćaju pažnju na svoju ljepotu i njegu. Kozmetologija i estetika je sveobuhvatna umjetnost koja podrazumijeva ukrašavanje ljudskog tijela, a za razliku od ostalih oblasti obrazovanja, to je estetski koncept koji uključuje izraz unutrašnje i vanjske ljepote s ciljem da se ljudsko tijelo njeguje cjelovito, a ne samo jedan njegov dio. Kao što nam je poznato obrazovanje predstavlja niz procesa koji razvijaju sposobnosti, stav i ponašanje pojedinca u društvu. Ono može biti formalno i neformalno. Formalno (stručno i akademsko) obrazovanje je važan dio programa edukacije kozmetologa i estetičara. Ovo obrazovanje pruža općenite fizičke, intelektualne, emocionalne, društvene kao i ekonomske kompetencije – tako da student može steći znanja i praktične vještine potrebne za njegovu profesiju.

Zablude i stereotipi o studentima kozmetologije prisutni su širom naše zemlje, kao i okruženja. Međutim, istina je da se radi o veoma ozbiljnom studiju s nastavnim planom i programom koji se odvija kroz pred diplomski četverogodišnji studij, diplomski jednogodišnji studij i doktorski studiji na Univerzitetu modernih znanosti u Mostaru. Pored akademskog teorijskog znanja, navedeni studij kroz akademske cikluse pruža praktično iskustvo koje polaznicima pruža šansu da se odmah uključe na tržište rada. Studij kozmetologije nudi fokusiran nastavni plan i program, kroz sve specijalnosti iz kozmetologije. U sektoru kozmetologije i estetike, ustanove koje pružaju usluge njege kože i kozmetičkih usluga uglavnom zapošljavaju stručnjake koji imaju medicinsko ili zdravstveno obrazovanje. Vremenom se razvila potreba za formalnim obrazovanjem kozmetologa, što je Univerzitet modernih znanosti CKM u Mostaru i prepoznao. Studij kozmetologije uključuje veliki izbor predmeta od estetike – do zdravlja i od kozmetike do njege. Osim visokokvalitetnog obrazovanja, pruža i unapređenje ličnih i komunikacijskih vještina, koje su veoma bitne u ovoj profesiji.

Područje kozmetologije i estetike je jedno od onih profesija koje iz dana u dan doživljava transformaciju i zahtijeva konstantno praćenje trendova. Ova profesija je pod velikim utjecajem tehnoloških inovacija i to povećava raznolikost materijala, proizvoda i alata koji se koriste. Akademski obrazovan kadar pozitivno utječe na status i ugled profesije i čine ovu profesiju popularnijom i profesionalnijom.

Svjesni smo da sveprisutna konkurencija između lokalnih i međunarodnih kozmetičkih kompanija, povećava važnost obrazovanja kozmetologa i estetičara. U ovom konkurentnom okruženju, jedan od osnovnih uslova za prevazilaženje konkurencije je kvalificirano akademsko obrazovanje. Tako da možemo slobodno reći da budućnost i konkurentska moć cjelokupnog estetskog sektora zavisi od kvaliteta akademskog obrazovanja.

Za održavanje kontinuiteta, nadzor i kontrolu kvaliteta važna je primjena međunarodnih standarda i regulative u obrazovanju u okviru globalizirajućeg tržišta. Stoga oni koji žele veći udio na tržištu kozmetologije i ljepote moraju poboljšati kvalitet svojih usluga, a što je jedino moguće kroz akademsko obrazovanje.

Kozmetolozi moraju uvijek biti spremni da se suoče s ovim novim izazovima i polako nauče da inkorporiraju tehnike kako bi dobili zapanjujuće modernizirane izglede. Jedan od najvećih aspekata industrije ljepote je stalna promjena najpopularnijih artikala i evolucija koja se odvija u svakom stilu i tradiciji. To je razlog zašto unapređenje znanja o kozmetološkoj industriji može učiniti više od toga da osobu drži u toku. Također, nastavak školovanja u oblasti kozmetologije sa dodiplomskog, na diplomski i postdiplomski studij neće samo pomoći kroz unapređenje vaših vještina i unapređenje iskustva, već će također pružiti dokaz za sadašnje i potencijalne buduće klijente koji će pokazati da svoj posao i industriju shvatate ozbiljno.

Poučena vlastitim iskustvom smatram da su na ovom studiju uloženi veliki napori kako bi se poboljšao kvalitet obrazovanja kozmetologa i estetičara kako bi se zadovoljile potrebe za kvalifikovanom radnom snagom u sektoru, prema nacionalnim i svjetskim uslovima. I sretna sam što imam mogućnost da svoje akademsko obrazovanje zaokružim sa doktoratom iz profesije kojom se bavim.