Za avanturiste: Čarobna mjesta Mediterana koja morate posjetiti!

Planirate li ljetovati u zemlji koja izlazi na Sredozemno more? Zašto ove godine ne biste uradili nešto sasvim drugačije i iskusili putovanje kojeg ćete se uvijek sjećati?

Nekima godišnji odmor predstavlja odmaranje na plaži uz more i ugodan hlad. Ipak, ne razmišljaju svi na ovaj način i priliku za putovanje žele da iskoriste maksimalno i dožive nešto novo, drugačije i uzbudljivije.

Da biste doživjeli nesvakidašnje ljetovanje, nephodno je da promjenite mjesto ljetovanja, ali promjene ne moraju biti velike, jer se Mediteran može itekako pohvaliti odličnom avanturističkom ponudom.

Tour de Frans

Za ovu biciklističku trku ste sigurno čuli, jedna je od najpopularnijih u svijetu. Održava se svake godine tokom jula u Francuskoj i okolnim zemljama i traje tri nedjelje.

\"\"

\"\"

Naravno, na njoj mogu da učestvuju samo profesionalci, ali vas niko ne sprječava da posjetite ovu rutu mimo trke. Put čas prolazi kroz planine, a čas se spušta ka prelijepoj obali. Postoje brojne grupe koje organizuju vožnju, a možete i sami da se bacite na ovu nezaboravnu avanturu.

Surfanje u Turskoj

Divna Turska i njeno čisto more i prelijepe obale svake godine privlače na milione turista u ovu zemlju, među kojima se nalazi na hiljade surfera i avanturista. Njihovo omiljeno mjesto jeste malo selo Alakati, koje je smješteno na slikovitoj obali Egejskog mora i udaljeno je samo sat vremena vožnje od Izmira.

\"\"

\"\"

Stabilan vjetar u predstavlja pravi raj za surfere iz cijelog svijeta. Također, upravo ovo mjesto je centar održavanja Svjetskog kupa surfera – gdje suprotno tome, i početnici imaju odličnu priliku učiti kako „ukrote“ svoje prve talase.

Zaronite u prošlost Aleksandrije

U okolini Aleksandrije u Egiptu, ali i u samom gradu, ronioci obožavaju da dolaze zbog nevjerovatnih prizora pod vodom.

\"\"

\"\"

Mjesta kao što je potopljeni Kleopatrin grad, tamo gde je danas luka, nudi roniocima priliku da istražuju statue, amfore, stubove, pa čak i stare građevine. U ovom regionu nalaze se i olupine brodova iz antičkih vremena, pa sve do Drugog svjetskog rata. U Aleksandriji u ronjenju mogu da uživaju i oni iskusni, ali i početnici.

Kajtsurfing u Španiji

Maleno mesto Tarifa u provinciji Kadiz na samom jugu Španije svake godine privlači veliki broj zaljubljenika u „zmajeve”, odnosno kajtsurfing.

\"\"

Postoji dosta plaža koje zbog prirodnih odlika i Gibraltarskog moreuza predstavljaju savršeno mjesto za savršenu avanturu letenja. Postoje i škole letenja koje će sve zainteresovane upoznati sa tajnama ovog sporta.

Pješačenje planinama Atlas

\"\"

\"\"

Planinski lanac u sjeverozapadnoj Africi se prostire kroz Maroko, Alžir i Tunis, a najbrojniji su posjetioci iz Evrope i Sjeverne Amerike koji traže savršeno mjesto za planinarenje.

Ovo područje dom je i zanimljivog naroda Berbera, urođenika koji tu žive još od arapskih osvajanja. Veoma su gostoprimljivi i posjetioce nerijetko posluže čuvenim čajem od nane.

Plovidba oko grčkih ostrva

\"\"

\"\"

Omiljena zemlja za ljetovanje srpskih turista posjeduje jednu od najrazuđenijih obala na svijetu, pa može da se pohvali sa brojkom od oko 6.000 ostrva.

Zato i nije čudo što je upravo ovaj dio raj Mediterana za morsku plovidbu. Postoji veliki izbor organizovanih tura i izleta koji Vam mogu uljepšati život i ponovo Vas uvjeriti u ljepote grčkog mora.

Vožnja kajaka u Hrvatskoj

\"\"

\"\"

Šarmantne i drevne luke koje se nalaze na dopadljivim obalama i ostrvima Hrvatske nisu aktivnosti stvari u kojima možete da uživate.

Pored poznatih mjesta, tu je i Nacionalni park Kornati gde kamperi rado dolaze da prespavaju. Dok je veslanje oko hrvatskih ostrva također još jedno predivno iskustvo, djelovaće Vam kao da se probijate kroz labirint sastavljen od 1.200 dijelova (ostrva). Neka od njih su čak i nenaseljena.