Vrijeme je da se sve probudi

„Posebno se radujem kada moji klijenti shvate da su moje ideje usmjerene ka njima u smislu da prostor koji uređujem doživljavam kao svoj vlastiti dom, a ne kao još jednu referencu“

\"\"

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh.

„Biro 387“ Sarajevo

Biro387sa@gmail.com

Dolaskom toplijih i dužih dana, polako se iz tmurnih zimskih dana, tamnih boja i hladnoće, vraćamo u toplo, šareno proljeće. Kako se budi priroda, tako se budi i želja da svoje domove osvježimo i uredimo za predstojeće mjesece pune boja i sunca. U nastavku ću kroz jedan primjer stana koji sam uređivala, objasniti načine na koje to možete uraditi i sami. Svakako je bolje da se posavjetujete sa stručnjacima za uređenje, ali neke stvari možete uraditi i sami uz malo prakse.

\"\" \"\" \"\"

Posebno se radujem kada moji klijenti shvate da su moje ideje usmjerene ka njima u smislu da prostor koji uređujem doživljavam kao svoj vlastiti dom, a ne kao još jednu referencu u velikom broju njih u mojoj dosadašnjoj karijeri, kao što se dešava sa nekim drugim dizajnerima. Kada se prepuste i dozvole da iskustvo i znanje stečeno kroz bezbroj projekata, stambenih i poslovnih prostora, primijenim i na njihovim enterijerima. Tada sve svoje znanje, maštu, ali prije svega iskustvo stavljam u službu projekta. Tako je bilo i za enterijer koji vam predstavljam kroz slike. Radi se o stambenoj jedinici u novogradnji, u jednom novom sarajevskom naselju. Poprilično dobar raspored prostorija, kao i kvalitet opreme ugrađene u stanu, olakšali su mi posao. Kako klijentica nije imala određenih zahtjeva, stan je opremljen moderno i savremeno. Ulazni hodnik koji je kao kičma stana i iz kojeg se pristupa svim drugim prostorijama, uredila sam minimalistički, uz veliko ogledalo koje je vizuelno proširilo prostor. Ogledalo je presječeno horizontalnim elementom s tri praktične ladice u boji svijetlog hrasta, na zidu u boji i teksturi betona.

\"\" \"\" \"\"

Spavaća soba je zasebna prostorija u obliku izduženog pravougaonika. Takav oblik prostorije, omogućio je postavljanje tzv. walk in garderobera, čime se dobilo znatno više prostora za pohranu stvari i garderobe. Dvije bočne fiksne strane kao i klizna vrata su sa ogledalom, na prednjoj strani, čime se stiče još jednom utisak vizualnog povećanja prostorije. Unutrašnjost garderobera je organizirana s dosta prostora sa policama i kombinacijom garderobnih šipki za vješanje kratkih i dugih stvari. Zbog dosta prostora koje jedan ovakav sistem pruža u garderoberu ima i veliki broj ladica. Ostatak zida prema prozoru orijentiranim prema uvučenoj i natkrivenoj lođi, bojila sam posebnom tehnikom i kombinacijom boja koja je strukturom i bojom još više istakla tapecirano uzglavlje kreveta u sivoj boji štofa. King size bed dim: 160×200 cm ostavlja dovoljno prostora za pristup krevetu s obje strane. Ukupan dojam dale su polutransparentne zavjese i dekori s obje strane u nijansi sive koja se savršeno uklapa sa tapecirungom kreveta.

\"\" \"\"

Open space koji čine dnevna soba, trpezarija i kuhinja – kao jedna zasebna cjelina, savršeno su koloritom, teksturom i oblicima uklopljeni s namještajem u ostatku stana. Zadržala sam iste boje i teksture materijala, jedino što sam dominantan zid u dnevnoj sobi obojila u istoj boju i teksturu betona kao i zid u hodniku. Da bi ublažila njegovu jednostavnost i hladnoću, na zid sam postavila multifunkcionalnu komodu s ladicama i otvorom za uređaje. Cijela komoda je urađena u antracit sivoj nijansi, a monotoniju sivih boja ublažila sam zidnim letvicama u boji svijetlog hrasta, kao i back splash pločom sa LED rasvjetom u imitaciji bijelog mermera,  kao pozadina 60\’ televizoru. Sjedeća ugaona garnitura rađena je po mjeri i u izboru štofa prema našim željama i potrebama. Trpezarijski i klub sto čine set sa metalnim bazama, a ploče stolova su u kombinaciji svijetlog hrasta i imitaciji bijelog mermera. Trpezarijske stolice i fotelja sa tabureom tapecirane u puder roza plišanom štofu, cijelu kompoziciju podižu na viši nivo. Kada svemu pridružimo i kuhinju u kombinaciji antracit sive boje, fronti svijetlog hrasta i stakla u bež boji, dobivamo prostor koji se savršeno uklapa kao cjelina. Kuhinja, iako mala po dimenziji, dobro i funkcionalno projektirana, zadovoljava sve potrebe buduće korisnice. Bitno je napomenuti da se i ovdje vodilo računa o dodacima, pa je odabir zavjesa, pratećih dekora, rasvjete i tepiha u potpunosti opravdao povjerenje koje mi je klijentica ukazala. Važno je da napomenem, da je projekat u potpunosti ispoštovan prema predviđenom roku i dogovorenom budžetu.

Osim usklađenog enterijera, zadovolje klijentice, ovaj projekat meni kao arhitektici i dizajneru enterijera, donio je i divno poznanstvo sa osobom fantastičnog karaktera i ličnosti. Hvala!

Nadam se da će vam se svidjeti moj rad prema prikazanom primjeru i da ćete se i sami opredijeliti za korištenje mojih usluga.