Volite li vi šoping?

Kao i za sve ostalo u prodaji, vjerujem da i iza ovoga ima neka logika i psihologija i strategija

 

Piše: Enisa Selmanović-Salkić

 

Ja ne volim šoping. Nikakav i ničega. I sve vrijeme koje u tom istom šopingu provedem, je – brzo, efikasno i stresno. Ne volim ni tendenciozne izjave, ni generalizacije. A, u kontekstu žena i šopinga, iste su sveprisutne i neizbježne. Žene se liječe šopingom – ta mi je jedna od omiljenih. Kako, zašto, od čega se liječe, kako se izliječe? Toliko puno pitanja, toliko malo vremena za besmislene teme.

 

Možda je pogrešan moj ugao gledanja, ja sam dosljedni hejter šopinga, pa mi onda ovakve izjave podignu hejt na novi nivo i u novu dimenziju. Ali zaista, ako uđemo u dubiozu (ne znam zašto sebi ovo radim) ove izjave, doći ćemo i do zaključka – žene su tako površna i plitka bića, da će ih kupovina novih cipela dovesti do duhovnog prosvjetljenja i izlječenja od tog nečega. Fakat?

 

Da se razumijemo, nemam ništa protiv toga da se u šoping ide i u šopingu uživa, kao društvenoj aktivnosti ili prosto iz ličnog zadovoljstva. Čak naprotiv. Samo eto, nemojte mene uvlačiti u to i nemojte od toga praviti generalizacije o plitkosti žena i liječenju emocija cipelama. Ne, degutantno je.

 

Svojevremeno, jedna od mojih prijateljica – koja zna za moje stavove o šopingu kao nužnom zlu, insistirala je da odemo zajedno u taj isti šoping. Pri tom, nosio je entuzijazam njene uvjerenosti da će mi promijeniti perspektivu i pokazati mi kako se to radi. Jer, naivno je mislila da ja nešto radim pogrešno. Naravno, to iskustvo je bio jedan debakl za sve učesnike, nikad me više nije zvala u šoping, ali nastavile smo da se volimo.

 

Drugom prilikom, kolega i ja smo bili na službenom putu u drugom gradu. Zamolila sam ga samo da me pričeka dvije minute, da uđem u jednu prodavnicu dječije odjeće koja tada nije bila u Sarajevu. On je otpuhnuo, zakolutao očima, mislim da je i jauknuo – ali ispoštovao me i rekao da će on ispušiti cigaretu tu ispred prodavnice i da se nada da ću ja do tada završiti. Ja sam ušla, kupila i izašla – a, on je zaprepašten stajao i gledao me s tek zapaljenom cigaretom. Dozvao se, pa pogledao u moje ruke i vidio da nosim kesu sa stvarima koje sam kupila i onda me pitao: kako? Kako sam uspjela tako brzo. Objasnila sam mu da sam došla spremna i da ne volim kupovinu. Tačno se vidjelo da sam mu porasla u očima.

 

 

Kako je šoping nužno zlo, tako sam kroz godine naučila kako da to sve zajedno obavim što brže i efikasnije. Kada mi nešto treba (a, samo tada kupujem) – prvo pregledam online šta ima, gdje ima, detalji, cijene… ako se može naručiti i dostaviti onda to i uradim. Ako ipak moram otići u prodavnicu, ja dolazim spremna.

 

Uđem ofanzivno, ljubazno se pozdravim i zamolim za pomoć. Ne znam šta ljudi očekuju, ali ja u trenutku izvadim mobitel s otvorenim tabovima ili screenshotovima proizvoda koji mi trebaju. Ako je odjeća ili obuća – onda kažem i veličine. Ljubazni prodavači mi to lijepo pokažu, izaberem i kupim. Eventualno, ako je potrebno nešto probati – odem i probam. Što nas dovodi do novog problema – kabina za presvlačenje i ogledala u njima.

 

Preživim i skučeni prostor i vrućinu i bolesno osvjetljenje, ali ogledalo me dokrajči. Da je po ogledalima u kabinama, nikada ništa ne bi kupila. Srećom, shvatila sam na vrijeme da su ta ogledala zlo i naopako, pa samo bacim prestrašeni pogled i pobjegnem.

 

Kao i za sve ostalo u prodaji, vjerujem da i iza ovoga ima neka logika i psihologija i strategija. Ali ne znam kakva je strategija i psihologija iza tih paklenih naprava – ogledala u kabinama. Valjda sve treba da bude usmjereno na to da kupac donese odluku o kupovini, potroši novac i ode sretan i zadovoljan. Kako ta ogledala pomažu tome? Ne, stvarno me zanima.

 

Činjenica je da ne čujem često da neko hejta šoping, čak naprotiv – uvijek mi pričaju kako vole i kako uživaju. I kako ne razumiju zašto ja ne volim i pokušavaju me prevesti na drugu stranu. Ne znam zašto, jer ni ja njih ne prevodim među hejtere.

 

Radi to što te raduje, ma šta neko mislio o tome. Uostalom, koga više briga šta ko misli. Ne uvjeravaj drugog da treba tako kao i ti, nego uživaj u svojoj radosti i briga te.

 

Ako uživate u šopingu, ma uživajte za sve pare. Život je jedan. Ne osvrćite se na tendenciozne izjave ili ako baš hoćete, onda na njih tendenciozno i odgovorite. I uživajte.

 

Ako ne uživate, onda ga obavite brzo i efikasno, da se možete vratiti na stvari u kojima stvarno uživate. I uživajte.