Vježbanje s tegovima: Najvažnije pravilo koje uvijek daje rezultate

Vježbe s tegovima izuzetno su korisne jer prvenstveno rade na povećanju snage i jačanju mišića. Međutim, kako biste postigli maksimalne rezultate najvažnije je pridržavati se jednog ključnog pravila kojeg većina nas zanemaruje

Vježbanje s tegovima učinit će da se osjećamo bolje, snažnije, vitalnije, pokretnije i zdravije. Učinkovitost dizanja tegova zavisi o jednom važnom faktoru: koliki otpor pritom koristite. Bez asistencije trenera to je element koji mnogi od nas prilikom vježbanja zanemare. Često dižemo ili preteške utege i riskiramo ozljedu ili dižemo prelagane utege i tako postižemo slabije rezultate.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi spada u drugu kategoriju, odnosno da vježbaju s prelaganim utezima. A kako znati jesu li vam utezi prelagani otkriva Mike Boyle, suosnivač fitnes centra Mike Boyle Strength & Conditioning čiji je savjet izuzetno koristan:

Izaberite tegove za vježbu, zatim napravite 20 dizanja bez odmaranja. Ukoliko možete izvesti svih 20 dizanja bez pauze duže od nekoliko sekundi, znači da morate dizati teže utege. Probajte i vježbu \”mirovanja\” za super tijelo u samo 28 dana.

Preporučuje se povećanje otpora za jedan do dva kilograma za jačanje mišića gornjeg dijela tijela te za dva do četiri kilograma za jačanje mišića donjeg dijela tijela.

Zapravo biste trebali koristiti tegove s kojima možete napraviti samo 12 ponavljanja bez pauze. U suprotnom ne radite na jačanju mišića i snazi koliko biste mogli, napominje trener Mike Boyle. Isprobajte i dokazano najbolju vježbu za ravan i čvrsti stomak.

Za povećanje mišićne mase potrebno je raditi 10 do 12 ponavljanja u četiri do šest serija s dovoljno teškim tegovima. Između svake serije rade se pauze od 45 do 60 sekundi…

(Zadovoljna hr.)