Vitaminsku injekciju, molim!

Novi trend među slavnim svjetskim ličnostima jeste ubrizgavanje vitaminskih injekcija odnosno koktela vitamina koje dobijemo kod doktora kada nam organizam kolabira. Ovom trendu nisu odoljele Madonna, Rihanna, Chrissy Thiegen, niti sestre Kardashian. Koriste ih za instantno podizanje energije, te same kobiniraju vitamine koje će uzeti. Navodno, jedan ubod može spriječiti razne bolesti, potaći energiju, pa čak vas učiniti mršavijim. No, je li vitaminska injekcija vrijedna toga i šta su njene posljedice?

Priredila: Alisa Zejnilović

Ako se osjećate umorno ili bi željeli potaći svoj metabolizam, postoji jednostavno rješenje koje ne uključuje tablete, operacije, ili pokretnu traku i trčanje, ali podrazumijeva ubod. Slavne osobe poput Khloe i Kim Kardashian, Chrissy Teigen ili Hailey Baldwin uveliko koriste vitaminske injekcije. Riječ je o novom trendu u svijetu čije su benefite otkrili slavni, te nesebično fotografije vitaminskih injekcija koje sami sebi daju, objavljuju i na društvenim mrežama.

Deficitarna ishrana

A koristi vitaminskih injekcija, navodno su višestruke. Pored toga što je brza procedura i dejstvo, ova kombinacija vitamina učinit će da vaša koža blista, a neki tvrde da čak pomaže i pri mršavljenju. Mada sve zvuči savršeno, postavlja se pitanje jesu li vitaminske injekcije zaista toliko dobre za naša umorna i troma tijela.

Sve je počelo još prije 10 godina kada su milioni tv gledalaca u emisiji „The Simple Life“ posmatrali kako medicinska sestra Jamie ubrizgava Paris Hilton i Nicole Richie injekciju s vitaminom B12. Nakon ovoga, ova injekcija postala je jedan on najpopularnijih tretmana. Potražnja je proizašla iz činjenice da se mnogi od nas suočavaju s nedovoljnim unošenjem hranjivih materijala.

Studije su pokazale da više od 90 posto ljudi ima deficitarnu ishranu, a najčešći nedostatak u ishrani upravo su vitamini D i B12, te željezo, kalcij, vitamini C, E i A, vlakna i kalij. Inače, organizam lakše apsorbira vitamine u tečnom obliku, nego u tabletama – objašnjava sestra Jamie.

Infuzija za slavne

Dodaje da je danas najtraženiji vitamin B12, posebno među slavnima, koji se ovom injekcijom, zbog potrebne energije, dopinguju prije 18-satnog snimanja.

Tu je i poticaj za metabolizam „Lipo shot“,  koji uključuje tri aminokiseline za sagorijevanje masti, te  vitamine C, B i B12. Također nudi i „Vitamin Comlex Shot“, koktel vitamina C, B1, B2, B5, B6 i B12 koji održava zdravu funkciju živaca, kože i očiju.

Infuziju koja sadrži vitamine godinama koriste slavni. Ova infuzija je uravnotežena kombinacija vitamina i minerala koji se koriste za liječenje niza bolesti i podizanje energije.  Infuzija se sastoji od magnezija, kalcija, vitamina B-5, B-6, B-12, kao i B kompleksa i vitamina C energiju – objašnjava sestra Jamie.

Da bi imalo učinka, potrebno je da budete priključeni na infuziju oko 15 minuta. Cijene variraju ovisno o tome gdje se nalazite, ali morate biti spremni da potrošite stotine dolara za samo nekoliko minuta infuzije. 

Rizik i korist

Naravno, previše dobrih stvari ponekad se može obiti od glavu. Postoji nekoliko razloga za oprez prilikom korištenja vitaminske injekcije. Na prvom mjesto je doziranje. Previše unesenih vitamina topi masti, a to može dovesti do srčanog zastoja. Također, ako ste dijabetičar čiji šećer u krvi nije stabilan, vitaminske injekcije biste trebali u potpunosti izbjegavati.  Najmanji rizik uključuje infekciju, modrice na mjestu uboda i upalu.

Dr. Tania Dempsey, certificirani internista integrativne medicine ističe da vitaminske injekcije i infuzije mogu biti od ključne važnosti kod pacijenata koji imaju manjak vitamina. To se najčešće dešava kod pacijenata koji su imali operacije poput gastričnog bajpasa, crijevne upale i sl. U tim slučajevima, konzumiranje vitamina oralnim putem ne bi imao dovoljno veliki utjecaj na njihov nivo. Zato je vitamine takvim osobama bolje davati intravenozno kako bi se crijeva zaobišla, a vitamini ušli direktno u krvotok, gdje će se apsorbirati u ćelije.