Velška princeza Dijana – “Princeza naroda”

Britanci, ali i ostatak svijeta, divio joj se zbog njenog slobodnog duha i velike ljubavi prema humanitarnom radu

Velška princeza Dijana, poznatija kao “Lady Di”, bila je kći osmog po redu grofa Spencera i njegove supruge Frances Roche. Princezini roditelji su sve vrijeme očajnički željeli sina koji bi im ispunio dugogodišnju želju, te naslijedio titulu… Snovi su im se ostvarili, pa su brzo nakon Dijane dobili i sina Charlesa Spencera.

Za dvanaest godina starijeg princa od Walesa Charlesa udala se 29. jula 1981. godine. Glamurozno vjenčanje pratile su 74 TV stanice širom svijeta, a mladu je gledalo više 750 miliona ljudi. Ceremonija se održala u katedrali svetog Pavla u London, kojoj je prisustvovalo 2. 650 gostiju, pa je tako Engleska dobila buduću kraljicu.

Dana 21. jula 1982. godine, Diana i Charles su dobili svog prvog sina, Williama. Diana je odbila poštovati tradiciju, porodivši se u bolnici St. Mary\’s, a ne u Buckinghamskoj palači. Drugi sin, Harry, rodio se 15. septembra 1985. godine.

\"\"

Britanci, ali i ostatak svijeta, divio joj se zbog njenog slobodnog duha i velike ljubavi prema humanitarnom radu. Odisala je elegancijom, ali i neopterećenosti kakva se teško sreće na kraljevskom dvoru.

\"\"

Iako se od princa Charlesa razvela 1996. godine i izgubila sve titule, Diana je ostala “Princeza naroda”.

\"\"

Voljeli su je zbog njene mudrosti od koje i dan danas možemo nešto naučiti…

Dianine najpoznatije izjave

  1. Porodica je najvažnija stvar na svijetu.
  2. Napravi nešto dobro i ne očekuj za to nagradu, nego se pouzdaj u to da će jednom neko nešto slično napraviti za tebe.
  3. Zagrljaji mogu napraviti puno toga dobrog, a posebno za djecu.
  4. Mislim da je najveća bolest današnjeg vremena osjećaj da smo nevoljeni.
  5. Ne igram po pravilima. Kroz život me vodi srce, a ne glava.
  6. Volim biti slobodnog duha. Nekima se to ne sviđa, ali ja sam takva.
  7. Kada si sretan, možeš puno opraštati.
  8.  Život je samo jedno putovanje.
  9. Najveći problem u svijetu je netolerancija.
  10. Biti princeza nije ono što svi misle da jest.

Podsjećanja radi, Diana i Cherles razveli su se 28 oktobra 1996. Godinu nakon razvoda prihvatila je  poziv da, zajedno s prinčevima ljetuje na jugu Francuske s porodicom egipatskog milijunaša Mohameda Al Fayeda vlasnika robne kuće Harrods u kojoj je kupovala i sama kraljica. Tu upoznaje njegovog sina Dodija s kojim je i upolovila u emotivnu vezu…

Nekoliko mjeseci proveli su u vezi, a potom oboje poginuli u tragičnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine. Za njihovu pogibiju krivi se veliki broj paparazza koji su okružili automobil, dok su drugi krivili vozača automobila u kojem se princeza Diana nalazila.

No, Mohamed Al-Fayed nikad nije prestao vjerovati da se radilo o naručenom ubistvu koje su izveli pripadnici britanske vojne obavještajne službe, a po naredbi britanske kraljevske porodice.

Ta misterija ostala je nerazjašnjena sve do danas….