(VIDEO) Ukusna višnja torta!

Višnje i čokolada su uvijek odličan spoj!

Potrebni sastojci za koru:

– 5 jaja

– 15 kašika šećera

– 15 kašika mlijeka

– 15 kašika brašna

– 15 kašika ulja

– 1 prašak za pecivo

– 3 kašike kakaa

– džem od marelice

Potrebni sastojci za fil od višanja:

– 300 gr višanja

– 5 kašika šećera

– 5 kašika vode

– 1,5 vrhom puna kašika gustina

– 3 kašike vode za gustin

Potrebni sastojci za čokoladni fil:

– 400 ml slatke pavlake

– 300 grama čokolade po izboru

Priprema:

Pjenasto umutiti jaja i šećer mikserom. Dodati ulje, mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Nakon što dodamo suhe sastojke, odložiti mikser te suhe sastojke obavezno špatulom umiješati u smjesu sa jajima. Kalup za torte obložiti pek papirom te smjesu za kore rasporediti na dva jednaka dijela. Peći dvije kore po 15 minuta na 200 stepeni. Kad se kore ohlade, izbušiti ih viljuškom. Pripremiti fil od višanja tako što ćemo višnje, vodu i šećer kuhati na srednjoj temperaturi. Prethodno umiješati gustin sa 3 kašike vode te gustin dodati u kuhane višnje. Sve vrijeme miješati te kuhati fil od višanja 8 minuta. Potom je potrebno pripremiti čokoladni fil tako što ćemo u 400 ml slatke pavlake otopiti 300 gr čokolade i paziti da ne prokuha. Ostaviti da se čokoladni fil prohladi. Potom slijedi slaganje torte. Izbušenu koru premazati džemom od marelice (ako je džem pregust, razrijediti ga sa malo vode ili sokom od višanja). Zatim ravnomijerno rasporediti fil od višanja te polovinu čokoladnog fila preliti preko višanja. Zatim stavljamo drugu koru, mažemo džem od marelice te ostatak čokoladnog fila preliti preko torte. Ostaviti u frižideru preko noći. Servirati uz omiljeni topli napitak i uživati.

Kreatoricu ovog ukusnog recepta potražite na Instagram profilu @njenakuhinja