Tri znaka da se odmah morate skloniti sa sunca i vrućine

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom dužeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da vaše tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu

Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, ovaj odbrambeni mehanizam ima i nus pojave.

Zbog regulacije tjelesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tekućine, dolazi do dehidracije koja pak često dovodi do nesvjestice tokom ekstremno toplih dana.

U nastavku pročitajte koji znakovi upućuju na to da biste se trebali skloniti sa sunca i vrućine te potražiti osvježenje u hladu.

  1. Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može \”udariti\” u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utječu na osjetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrijavanja tijela vjerojatno prvo osjetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dvije-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tekućine i osvježili se.

  1. Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uvjetima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je također potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odjeću i legnite kako bi vaše tijelo \”prodisalo\”.

  1. Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice popraćene osjećajem peckanja i bockanja. Tokom ekstremnih vrućina birajte odjeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprječavanju pojave osipa.

(Zadovoljna. hr)