Poznato je da doručak spada u najvažniji obrok u danu jer nam daje mentalnu i fizičku energiju za cijeli dan. Također sprječava da se izgladnjujemo i da u krizi nastaloj zbog gladi odemo u najbližu pekaru. Brojna su istraživanja pokazala da oni koji doručkuju dobiju više vlakana, kalcija, vitamina i minerala (vitamina A, C, riboflavina, cinka, i željeza) u prehrani, od onih koji preskaču jutarnji obrok.
Doručak je dobar za srce, gustoću kostiju, metabolizam i probavu, a ovo su najbolje namirnice za to:
Zobena kaša
Jedna je od najhranjivijih namirnica za doručak i općenito jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Istraživanja pokazuju da zob ima mnogo zdravstvenih blagodati: pomaže u mršanju (jer sadrži škrob i vlakna koji daju duži osjećaj sitosti), održava nižu razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti (jer topiva vlakna snižavaju razinu holesterola). Ne sadrži gluten i ima 100 posto cijelo zrno, uz bogat izvor važnih vitamina, minerala i visoki udio vlakna i antioksidanta. U kašu možete dodati šumsko voće, chia i lanene sjemenke, bananu, cimet, sir.
Zeleni smoothie
Kao mješavina voća, povrća i bilja, smoothie je odličan način da u svoju prehranu uneseš više povrća, pogotovo sirovog. Smoothie je bogat izvor vitamina i minerala i super rješenje kao brzi međuobrok, ali i za podizanje energije i sitosti prije treninga – za šta je idealan jer je tekući, pa se brže probavi od čvrste hrane. Moja omiljena kombinacija je: banana, jabuka, kruška, mrkva, špinat (smrznuti ili svježi), đumbir, lanene i chia sjemenke.
Jaja
Čine brz, hranjiv i ukusan doručak u bilo kojem obliku. Savršena su namirnica jer sadrže: proteine, masti i niz esencijalnih vitamina i minerala što pomaže u izgradnji mišića. Istraživanja su pokazala da konzumiranje jaja za doručak povećava osjećaj sitosti, smanjuje apetiti i unos kalorija pri sljedećem obroku, stabilizuju razinu šećera u krvi i inzulin, zbog čega su idealna za mršanje. Idealna je kombinacija jaja s povrćem.