Svjetski naslovi: 10 najboljih knjiga u 2016.

Početak godine je kada se osvrćemo na najbolje u svim kategorijama, od mode, preko filma do muzike

Izdvajamo TOP 10 naslova knjiga koje morate pročitati u 2017.

Između dva svijeta i mene (Between the World and Me // Ta-Nehisi Coates)

Omiljena knjiga Salmana Rushidija je bestseler New York Timesa i dobitnik National Book Awarda. Ova knjiga je ustvari pismo koje je Ta-Nehisi Coates, veliki autoritet u historiji trka napisao svom sinu inače adolescentu o životu, ali ponajviše o tome šta znači biti pripadnik crne rase u današnjem modernom svijetu. Knjiga je inspirisana ličnim i historijskim činjenicama i pokazuje koliko je svijet malo evolurirao po pitanju rasizma.

Čistoća ( Purity // Jonathan Franzen)

Džonatan Franzen spada u jedne od kultnih pisaca Amerike. Časopis NewYorker ga je uvrstio na listu Najboljih pisaca 21. vijeka. U najnovijem romanu glavni junak je Pip Tyler, mlada idealistkinja koja apsolutno ne zna ništa o svom porjeklu, pa čak ni svoje pravo ime. Kada Pip krene u potragu za ocem i majkom, trag će je odvesti u džunglu Bolivije, i to ka organizaciji koja će joj život promijeniti iz temelja.

M Train\’ // Patti Smith

Patti Smith je živa legenda Njujorka i jedna od najtalentovanijih muzičarki današnjice. Njeni posljednji memoari predstavljaju divan uvid u njena putovanja i ljude koje je susretala na zanimljivim rutama. Knjiga obiluje ilustracijama, fotografijama i polaroidima kojima je Smith praktikovala da dokumentuje svoja putovanja.

Bože, spasi dijete (God Help The Child // Toni Morrison)

Najnovija knjiga Toni Morrison ima jednu centralnu poruku: \”kako se odnosiš prema djetetu je BITNO.\” God Help The Child prati priču o prelijepoj mladoj ženi koja sebe naziva Bride. Iako je doživela uspjeh na profesionalnom planu, Bride ne uspjeva da bude zadovoljna i sretna jer vuče teret teškog djetinjstva. Ovo je emotivna, teška priča o tome da svi zaslužujemo jedno sretno djetinjstvo kao i da nikad nije kasno za novi početak.

Idi postavi stražara (Go Set A Watchman // Harper Lee)

Pulicerom nagrađen roman To Kill A Mockingbird dugi niz godina je bio jedini roman spisateljice Harper Lee koja se ove godine vratila u samu žižu javnosti novim romanom, 20 godina poslije izlaska njene sada već kultne knjige. Svojevsrtan nastavak kultne knjige prikazuje Finch, glavnu junakinju i prethodnog djela koja dolazi u posjetu Atticusu, svom ocu i advokatu. Tokom posjete, Finch će otkriti porodičnu tajnu koja će je natjerati da preispita svoju prošlost i uspomene…

Moj život na putu ( My Life on the Road // Gloria Steinem)

Gloria Steinem, legendarna novinarka i književnica se prisjeća svog djetinjstva i road trip putovanja koji su joj otvorili jedan sasvim nov svijet iskustva, prijateljstava. Prelijep roman o putovanju i njegovom uticaju na naš život…

Dvije godine, 8 mjeseci i 28 noći (Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights: A Novel // Salman Rushdie)

Nakon nevjerovatno snažne oluje koja je zadesila Njujork u gradu vlada haos. Međutim, prvog jutra nakon oluje veliki broj stanovnika se budi sa supermoćima: baštovan lebdi iznad zemlje, ljudi putuju kroz vrijeme. Djelimično komedija, djelimično bajka, najnoviji roman Salmana Rushdija je trijumfalna magično-realistična priča, jedna od najboljih koje ste pročitali.

Ljepota je ranjiva ( Beauty Is a Wound // Eka Kurinawan)

Eka Kurniawan je japanski pisac čija najnovija knjiga \”Beauty Is a Wound\” je djelimično tragedija, satira ali i romansa. Roman prati priču o ženama u jednoj porodici u Indoneziji i njihovu unutrašnju borbu za nezavisnošću, kako svojom tako i onom koja je vezana za zemlju.

Vodič za promjenu žene ( A Manual For Cleaning Women: Selected Stories // Lucia Berlin)

Briljantna kolekcija kratkih priča donosi nam isječke iz života određenih ženskih likova. Lucijina proza je savršena kombinacija humora i mudrih citata koji nagovještavaju da je Lucia nova zvijezda svjetske književnosti.

Djevojka u vozu ( The Girl On The Train // Paula Hawkins)

Možda i najpopularnija knjiga godine spada u top trilere koji su se pojavili u posljednjih 5 godina. Napisana u maniru jednako popularnog trilera \”Gone Girl\”, ova priča u fokusu ima 3 ženska lika iako je glavna junakinja Rachel, nestabilna mlada žena koja je i alkoholičar. Dan za danom ova mlada djevojka putuje na posao vozom do Londona promatrajući okolinu oko sebe. Tako postaje krajnje nesvjesno svjedok nestanka jedne žene. Ovaj roman će vas držati 24h svojom uzbudljivom radnjom, skrivenim namjerama i kulminacijom koju niste očekivali. Pravo remek-djelo u žanru trilera.

 

elle.rs