Sve što trebate znati o hranjivim proizvodima argana

Argan je već godinama jedan od najpopularnijih sastojaka u beauty industriji, no zašto je uopće toliko poželjan i je li visoka cijena proizvoda koji ga sadrže opravdana?

Većina nas je u nekom trenutku proteklih godina barem jednom koristila proizvod na bazi argana. Svi pričaju o njegovim blagotvornim svojstvima za kožu i kosu, no i to kako arganovi proizvodi moraju biti u višem cjenovnom rangu, barem ako želimo biti sigurni da koristimo nešto kvalitetno.

Zašto je to tako? Za početak, vrijednost i cijena proizvoda koji sadrže arganovo ulje ovise o njegovom porijeklu i proizvodnji. Drva argana rastu u jugozapadnom Maroku, u podnožju planinskog lanca Atlas, a ovo se područje trenutno nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Drvo argana doseže starost od tristotinjak godina, a prvi plod nastaje tek nakon pedeset. Uz to, površina na kojoj ovo drveće raste se u posljednjih sto godina smanjila za čak 50%, zbog proizvodnje ugljena i ispaše stoke. Posljedično, već i zbog ovih razloga možemo očekivati da je cijena proizvoda viša.

\"\"

Ipak, najkompliciraniji dio priče o proizvodnji ulja tek dolazi, a radi se o razbijanju jezgre ploda pomoću dva kamena. Sjemenke se izdvajaju te blago preprže, iako su najkvalitetnija i najskuplja ulja ona od neprženih sjemenki argana. Prepržene sjemenke se melju u pastu uz dodatak vode u kamenim prešama, a tako dobivena pasta se ručno cijedi te se na taj način odvija ekstrakcija biljnog ulja. Jedno drvo može proizvesti 6 kilograma ploda, a za litru ulja su vam potrebna oko 42 kilograma, što stvari (cijenu) ponovno stavlja u perspektivu. Naravno, ne treba zaboraviti spomenuti niti djelovanje ulja na našu kožu i kosu. Ono je svilenkaste teksture, ne lijepi se te ostavlja lagani sjaj. Ne začepljuje pore niti ne masti pretjerano vlasište, zato ga se i može koristiti u šamponima. Za kraj, treba reći i kako arganovo ulje sadrži čak 80% nezasićenih masnih kiselina, a na oksidaciju je otpornije od, primjerice, maslinovog ulja. U galeriji pogledajte neke od najboljih kozmetičkih proizvoda koji ga sadrže.

(buro247/hr)