Šta je fleksiterijanska dijeta i zašto joj raste popularnost?

Ako vas zanima kako poboljšati zdravlje i jesti kvalitetnije, a pritom ne želite slijepo slijediti rigorozna pravila, provjerite šta nudi tzv. fleksiterijanstvo

U današnje vrijeme je svima jasno da je uravnotežena prehrana, baš kao i redovna rekreacija, nešto što nadilazi razmjere trenda. Riječ je o stvarnim potrebima koje naš ubrzani način života naprosto zahtijeva. Većina ljudi na poslu sjedi, malo se kreće, a po ručak odlazi u pekaru ili neki fast food restoran. Dugoročno gledano, takav je način života neodrživ i stoga je od iznimne važnosti da to stalno ponavljamo. Srećom, o tome se danas priča više nego ikad. Jednostavna pretraga interneta će vas uputiti u gotovo sve tajne dobre prehrane i vježbi koje možete izvoditi samostalno ili s trenerom, a problem čak postaje kako se uopće snaći u tom obilju opcija.

\"\"

Kad je riječ o dijetama, postoji cijeli niz onih u koju se kunu poznate osobe, doktori ili neki vaši prijatelji, a istina je da ne možete znati koja vam odgovara dok ih ne isprobate. Ovdje, pak, dolazimo do momenta rigoroznih pravila koje takav režim prehrane podrazumijeva, zbog čega mnogi odustaju već nakon nekoliko dana. U tom smislu, ne čudi da je nova, \”fleksiterijanska\” dijeta u kratkom roku stekla veliki broj pristalica širom  svijeta. O čemu se tačno radi?

Kako i sam naziv sugerira, radi se o fleksibilnom vegetarijanstvu. Drugim riječima, cilj vas je potaknuti da u svoju prehranu uvrstite što više povrća i žitarica, pritom ne izbacujući meso u potpunosti. Nutricionistkinja Georgina Moore je  navela nekoliko argumenata koji bi vas mogli natjerati da ovoj dijeti pružite šansu. Za početak, dokazano je kako veće količine industrijskog crvenog mesa utječu na razvoj karcinoma crijeva, a okretanje povrću će naprotiv blagotvorno djelovati na vaš probavni sistem, pa će tako vlakna koja njime unositi pomoći rad dobrih bakterija. Nadalje, ova dijeta ima i olakšavajući psihološki moment: ne morati si reći da više nikad nećete jesti meso i odluku učiniti težom. Umjesto toga, danas ćete pojesti meso, a sljedeća dva dana možda nećete osjećati potrebu za njim.

Činjenica koju treba spomenuti jest i ta da je smanjena konzumacija mesa dobra za okoliš, budući da je mesna industrija jedan od većih zagađivača. Uz to, prema nekim istraživanjima, tek 4% ljudi konzumira dovoljno povrća, pogotovo ako govorimo o raznolikosti. Ako prihvatite ovaj način prehrane, koji je orijentiran upravo na to, veće su šanse da ćete postati kreativniji u izboru namirnica te jesti povrće na koje prije niste obraćali pažnju. Na kraju, ova dijeta nudi odlične alate za promjenu u vašem životu, i to na način da postajete svjesniji onog što unosite u svoje tijele. Razmišljajte o tome što dobivate iz hrane, razmišljate o utjecaju koji stres ima na vaš organizam i uvijek se pokušajte dodatno educirati o temama koje mogu biti od presudne važnosti za vaše zdravlje.

(buro247)