Vlasnica restorana „Marina“ u Novigradu, Marina Gaši je svojim kulinarskim umijećem već stekla kultni status u ozbiljnim gastronomskim krugovima, i to ne samo Hrvatske ili regiona
Potvrda talenta ove mlade žene je stigla iz najrelevantnijeg mogućeg izvora: restoran „Marina“ je među prvima uvršten na Michelinovu kartu u Hrvatskoj, izvanredno priznanje koje je stiglo nakon sedam godina rada. Slijedeću stepenicu, zvjezdicu Michelina, s razlogom treba očekivati u skoroj budućnosti. Uz Michelin, restoran je uvršten i na listu najboljih restorana hrvatskog izdanja čuvenog „Gault&Milleu“ časopisa.
U posljednjoj deceniji hrvatsko priobalje obiluje sve atraktivnijom gastronomskom ponudom i konkurencija u ovoj kategoriji je već odavno vrlo ozbiljna. Po čemu je, dakle, Marina posebna i kako se našla u planetarno najprestižnijim vodičima?
Marina Gaši je predstavnica potpuno novog pokreta u gastronomiji, mladih ljudi koji revolucionarno mijenjaju ovu scenu.
Odrastajući u restoranu koji su dugi niz godina držali njeni roditelji u istom prostoru u kojem je danas „Marina“, stekla je izvanredne temelje i odmalena naučila esnafske tajne i vještine. Nakon što je sa suprugom, sommelierom Davorom Bušićem, držala mali bar u Novigradu, 2011. godine zajednički odlučuju otvoriti restoran. Od samog početka nije bilo nijedne dvojbe da će restoran biti riblji, no od koncepta da svježu ribu poslužuju pripremljenu na tradicionalan način, kako su to planirali na početku, su ubrzo odustali.
Nasreću gastronomske scene, Marina i Davor su se okrenuli daleko atraktivnijem načinu kuhanja, koji je više odgovarao Marininoj prirodi, neospornom talentu i maštovitosti.
Ovaj restoran, naime, nema jelovnik. Umjesto toga, birati ćete samo između broja slijedova, njih četiri, šest ili osam, i deserta. Sve ostalo, jednom kada kročite u restoran, prepuštate Marini, koja će od namirnica koje su taj dan dostavljene u restoran pripremiti istinsku mediteransku rapsodiju, ali modernog štiha. Iz vrta Marinine majke dolazi većina voća i povrća, a sva riba je iz mreža isključivo kvarnerskih ribara. Ostale namirnice se nabavljaju od lokalnih dobavljača tog dana kada su i servirane gostima.
Ovisno o njihovoj i količini ulovljene ribe zavisi i broj jela koja ćete dobiti, pa tako – kaže Marina – ponekad ne može garantovati opciju šest ili osam slijedova. No, ona jela koja se nađu na tanjirima su garantovano najsvježija moguća i upravo pripravljena u Marininoj maloj tvornici hedonističkih čuda.
Sarajevska publika će imati priliku probati neka od jela iz te tvornice ove subote, 26.01., i to u koncept prostoru 4 sobe gospođe Safije, koji već godinama unazad ima praksu dovođenja gostujućih kuhara iz samog vrha evropske gastronomske scene.
Marina Gaši je za ovu sarajevsku avanturu pripremila pet jela koja će biti uparena s vinima iz Vinograda Nuić, jednog od bosanskohercegovačkih vinarskih bisera i jedne od najnagrađivanijih domaćih vinarija. Na tanjirima će se naći, naravno, riblji specijaliteti, po kojima je Marina i čuvena, no u vrlo egzotičnim kombinacijama. Primjerice, gozba će početi brancinom mariniranim u soji i starom vinskom octu i ukiseljenim komoračem, a nastavlja se škampima pečenim na pačijoj masti i uz kremu od dagnji, limeta, jalapeno i crumble od čokolade i oraha.
Brancin će se ponovo naći na tanjirima i u trećem jelu, no u potpuno novom ruhu: kao rižoto sa skupocjenim začinom, šafranom, i sa prahom od vrganja.
Tuna je posljednji slani slijed i dolazi sa medom i limunom uz ljubičasti batat. Sarajevska će gozba biti zaključena desertom: čoko-tartom uz emulziju maslinova ulja i limuna. Impresivan meni iz srca Istre poslužen na kućnom pragu je ostvarenje sna istinskih ljubitelja gastronomske umjetnosti i hedonista. Rezervacije za ovaj događaj su već otvorene, a mjesta ograničena, stoga ukoliko želite biti dijelom još jednog u nizu sjajnih Wine&Dine događanja, ne smijete oklijevati, obzirom da postoji ogroman interes za večeru. Više informacija o načinu rezervacije potražite na službenoj Facebook stranici koncept prostora 4 sobe gospođe Safije.