Šampita – recept koji uspijeva svaki put

Šampita koja će zadržati svoj oblik i nakon tri dana – ako se suzdržite da je ne pojedete odmah 

Potrebno je za koru

  • 8 žumanaca srednje veličine
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika mlijeka
  • 8 kašika brašna
  • pola male kašičice praška za pecivo

Za šampitu

  • 8 bjelanaca
  • 24 kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • nekoliko kapljica vanilija ekstrakta ili 2 kesice vanilin šećera
  • na 1 žumance ide po 1 kašika mlijeka, ulja i brašna
  • na 1 bjelance srednje veličine idu 3 kašike šećera
  • na veliko bjelance 4 kašike šećera na malo 2

Priprema

  1. Prvo pravimo koru. Rernu zagrijte na 180 C
  2. Žumanca i šećer mutite mikserom, dok se ne napušu i ne postanu gusti.
  3. Dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i sve sjedinite.
  4. Smjesu istresite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, dimenzija 24×24 cm.
  5. Pecite 7 do 10 minuta

Za šaum

  1. Bjelanca, šećer, vaniliju, limunov sok stavite u staklenu zdjelu za mućenje, malo izmiješajte žicom za mućenje.
  2. Iznad ključale vode, na srednje jakoj vatri, kuhajte bjelanca tačno 10 minuta, povremeno promiješajte da se ne bi uhvatila korica na ivicama zdjelice.
  3. Skuhana bjelanca umutite mikserom u čvrst šaum, mutite nekih 7 do 8 minuta.
  4. Šaum istresite preko kore i poravnajte.
  5. Isijecite je odmah, ostavite u frižider do služenja, jesti je možete odmah nakon što je napravljena. (Autor: Arijeva Kuhinja)