Revolucionani njemački izumi u Sarajevu: U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba \’\’Erfinderland Deutschland”

Pod pokroviteljstvom Goethe Instituta BiH, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sinoć je otvorena izložba \’\’Erfinderland Deutschland” koja prikazuje revolucionarne izume iz Njemačke koji su promijenili svijet kao i inovacije od značaja za budućnost

  • Sretni smo što je naša putujuća izložba, stigla i u Sarajevo, prvu stanicu u jugoistočnoj Evropi. Ona donosi nevjerovatne eksponate i izume koji pokazuju raznovrsnost nauke kao cjeline te koliko je Njemačka uticajna zemlja u oblasti naučnih istraživanja. Nadamo se velikom odzivu bh. građana, a posebno srednjoškolaca i studenata za koje smo pripremili i posebne ture obilaska izložbe. Želimo da oni svijet nauke i istraživanja dožive na jedan novi način, kao zabavni ekperiment koji je kreativan i pruža bezbroj mogućnosti – poručila je Alexandra Mittler, direktorica jezičkog odjela Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini.
  • Izložba prikazuje sedam stanica, a svaka predstavlja jednu naučnu disciplinu. Tako će posjetitelji imati priliku vidjeti naučna dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija, energije, mobilnosti, komunikacije, medicine, optika i materijala.  Svaki segment na izložbi sadrži uvodne informacije zasnovane na pronalasku ili inovaciji, kao i citat koji daje lični pečat svakom eksponatu.

Izložba je osmišljena u saradnji s renomiranim Frauenhofer i Max Planck udruženjima iz Njemačke u cilju prikazivanja što većeg broja podataka i rezultata istraživanja.

Nakon Sarajeva, postavka putuje u Makedoniju, zatim u Rumuniju i Grčku, a cilj je da u narednim godinama obiđe cijeli svijet. Posjetitelji u Bosni i Hercegovini izložbu mogu pogledati do 28. septembra, a uz njemački, prevedena je i na bosanski jezik.