Promjene koje godine nose

Ulazak u četrdesete je prekretnica i često se naziva periodom „tranzicije“. Možda postoje neke stvari koje možete izbjeći u ovoj životnoj dobi, ali promjena koja je neizbježna zasigurno je menopauza

Prosječna dob menopauze je 51, s time da većina žena dolazi do ove prekretnice između 45 i 55 godine. Smatrate se ženom u menopauzi kada vam menstruacija izostane 12 uzastopnih mjeseci.

Ali, prije nego dođete do ove prekretnice, možete iskusiti brojne promjene punu deceniju prije nego vaš menstrualni ciklus napokon ne stane. Svaki dio tijela je pogođen, od izgleda do vašeg srca i kostiju.

\"\"

\”Perimenopauza\” ili \”menopauzalna tranzicija\” je definirana fizičkim, emocionalnim i psihološkim promjenama. Kako se nivo estrogena u vašem tijelu smanjuje, možete primijetiti sljedeće promjene:

– menstrualni periodi su obilniji ili manje obilni, kraći nego što ste navikli

– jedna ili više preskočenih menstruacija u ciklusu onih redovnih

– valovi toplote, razdražljivost

– smanjen seksualni nagon

– problemi sa snom

 Ključ je u vježbama

Bližite se sredovječnom periodu i zbog toga ste sigurno mudriji, ali uz to se počinju dešavati i neke psihičke promjene na koje ne možete utjecati. Kod nekih žena ovaj period izaziva razlog za slavlje, a kod onih drugih epizode depresije i anksioznosti. Pričajte s vašim doktorom ako vas preplave negativni osjećaji u ovom periodu života. Istina da zdravija ishrana i vježbanje mogu dosta pomoći kod ovih stanja, ali ako ne pomažu postoji niz drugih efikasnih tretmana.

\"\"

Vaš metabolizam nastavlja da se usporava tokom perioda menstrualne tranzicije i vaša tjelesna težina postepeno se „pomjera“ iz kukova i bedara u abdomen, ramena i prsa. Ako nemate redovne aerobik treninge i vježbe, nikada nije kasno da počnete. Pričajte s vašim ljekarom o sklapanju plana koji će uzeti u obzir vaše godine, zdravlje, dnevne obaveze i ciljeve. Popravit ćete zdravlje, imati više energije i bit ćete u najboljoj formi ako zadržite zdravu težinu i aktivne mišiće.

Vježbanje će vam pomoći i kod promjena na kostima. Kako vaše tijelo proizvodi manje estrogena kada se bližite menopauzi, postoji povećan rizik za gubitak koštane mase što može dovesti do osteoporoze. Uz vježbanje, pobrinite se da unosite dovoljno kalcija kroz hranu. Možete  se posavjetovati s doktorom ako su vam potrebni dodatni suplementi kako biste zadovoljili potrebe vašeg tijela za kalcijem.

\"\"

Pobrinite se da jedete dovoljno svježeg voća i smanjite unos brze i nezdrave hrane kako biste lakše ostali zdravi i vitki. Ako pijete alkohol, ograničite unos na, ne više od jednog pića dnevno i ako pušite pokušajte prestati ili barem smanjiti broj cigareta dnevno.

Šta je normalno, a šta ne?

 Pored osteoporoze, vaš rizik od određenih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes, se povećava kako starite. Neka zdravstvena stanja se pojavljuju češće u određenim porodicama i možda se bližite godinama u kojima su vam roditelji dobili bolest. To ne znači da ćete vi razviti isti problem, ali je važnije nego ikad da imate redovne preglede kao što su pregled zdjelice, mamogram, da provjerite nivo holesterola i ostale krvne pretrage koje je neophodno svakako uraditi nakon prelaska 40. godine.

Ne zaboravite na porodičnu historiju bolesti. Vaš ljekar bi trebao imati zabilježene sve podatke o porodičnoj anamnezi. Ovaj bazni dokument bi trebao uključivati ličnu medicinsku historiju, bolesti rodbine i godine u kojima su im dijagnosticirani medicinski problemi.

Vaša koža može pokazivati znakove starenja, pogotovo ako ste proveli dosta vremena na suncu bez kreme za sunčanje. Neke žene iskuse promjene u boji kože ili pigmentacije, što rezultira u smećkastim \”staračkim pjegama\”. Mladeži i bore na licu mogu biti brojnije nakon što pređete 40. Posavjetujte se s dermatologom ako  primijetite promjene na koži ili rast mladeža. Uvijek nosite zaštitnu kremu kako biste smanjili rizik od raka kože i prevenirali daljnja oštećenja.

Možete primijetiti da vam se i vid mijenja. Možda će vam biti potrebne naočale ili leće da vam izoštre vid. Mnogi ljudi u četrdesetim uvide da im trebaju naočale za čitanje.

Uvijek je dobra ideja posavjetovati se s doktorom o bilo kojim fizičkim ili emocionalnim promjenama koje možete iskusiti. Neke su tipične za ovaj period, dok neke mogu zahtijevati više razmatranja.