Proljeće i ljeto su savršeni za piknik i druženje u prirodi!

Sarajevo nudi mnoštvo predivnih lokacija za piknik, okruženih prirodnim ljepotama i bogatom historijom.

 

Bez obzira da li ste lokalni stanovnik ili turista, piknik u Sarajevu je odličan način da provedete kvalitetno vrijeme na otvorenom. Evo nekoliko prijedloga za savršeni piknik u Sarajevu:

  1. Vrelo Bosne

Jedna od najpopularnijih destinacija za piknik u Sarajevu je Vrelo Bosne, prirodni park smješten na Ilidži, oko 12 kilometara od centra grada. Vrelo Bosne je izvor rijeke Bosne i jedno od najljepših mjesta u okolini Sarajeva. Ovdje možete uživati u šetnjama kroz zelene aleje, vožnji kočijama i pikniku uz predivne vodopade i jezera. Ponesite dekicu, korpu s hranom i uživajte u zvukovima prirode.

 

  1. Trebević

Planina Trebević, koja se uzdiže iznad Sarajeva, nudi spektakularne poglede na grad i odlične uslove za piknik. Vožnja žičarom do vrha Trebevića pruža nezaboravno iskustvo, a kada stignete, možete se opustiti na nekoj od livada ili u sjenovitim šumama. Osim piknika, možete uživati i u šetnjama, planinarenju ili vožnji biciklom po uređenim stazama.

 

  1. Bijela Tabija

Bijela Tabija je historijska tvrđava smještena na brdu iznad Sarajeva. Ovo mjesto nudi nevjerojatne panoramske poglede na cijeli grad i odlična je lokacija za piknik sa dozom historijskog šarma. Ponesite lagani obrok i uživajte u zalasku sunca s pogledom na Sarajevo.

 

  1. Park At Mejdan

Za one koji žele ostati bliže centru grada, Park At Mejdan je idealna opcija. Smješten uz rijeku Miljacku, ovaj park nudi miran ambijent za piknik. Park je lijepo uređen, s mnogo zelenih površina, klupa i sjenovitih mjesta. Također, blizina kulturnih znamenitosti čini ovaj park posebno privlačnim.

 

  1. Pionirska Dolina

Pionirska Dolina je zoološki vrt i rekreativni centar smješten u naselju Koševo. Ovo je savršeno mjesto za piknik s djecom, jer osim zelenih površina za piknik, možete posjetiti i zoološki vrt te dječja igrališta. Pionirska Dolina nudi kombinaciju prirode i zabave, što je čini odličnim izborom za obiteljski izlet.

 

Piknik za pamćenje! Nekoliko savjeta:

 

  1. Pripremite raznovrsnu hranuSendviči, svježe voće, povrće, grickalice i kolači su odličan izbor za piknik. Ne zaboravite ponijeti dovoljno tekućine, posebno vode.
  1. Ponesite odgovarajući priborDekica, tanjiri, čaše, pribor za jelo, salvete i vreće za smeće su neophodni za udoban piknik.
  1. Zaštita od sunca i insekataNe zaboravite kremu za sunčanje, šešire i sprej protiv insekata kako biste izbjegli nelagodu tokom boravka na otvorenom.
  1. Aktivnosti i igre  – Ponesite lopte, frizbije, knjige ili društvene igre kako biste se zabavili tokom piknika.
  1. Očistite za sobomUvijek pokupite smeće i ostavite mjesto onakvim kakvim ste ga zatekli, kako bi i drugi mogli uživati u prirodi.

Sarajevo je grad bogat prirodnim ljepotama i historijskim znamenitostima, a piknik je odličan način da istražite sve što ovaj predivni grad nudi. Bez obzira na odabranu lokaciju, sigurno ćete uživati u kvalitetno provedenom vremenu na otvorenom.

Više možete pročitati na linku.