Sladoled je uvijek omiljena poslastica, a ovaj od raskošne i hranjive bundeve bit će primljena s veseljem u cijeloj porodici
Sastojci:
– 500 g bundeve
– 200 ml mlijeka
– 400 ml slatkog vrhnja
– ½ kašičice cimeta
– ¼ kašičica muškatnog oraščića
– 5 žumanaca
– 100 g šećera u prahu
– 50 ml javorovog sirupa
Priprema:
Pripremljenu i očišćenu bundevu kuhajte u vodi. Kada omekša, ocijedite je, ohladite, pa pasirajte. U posudi pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje, cimet, muškatni oraščić i stavite na laganu vatru. U veću plastičnu posudu stavite žumanca, šećer u prahu i dobro ih izmiješajte električnom miješalicom da smjesa postane kremasta. Smjesu od žumanaca lagano naspite u još vruću mješavinu mlijeka i slatkog vrhnja – neprestano miješajući kako se jaja ne bi zgrušala. Kuhajte na pari, oko 10-ak minuta, dok se smjesa ne zgusne. Smjesu ostavite da se ohladi, pa je onda stavite u zamrzivač na 1,5 sat. Zatim je dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa je ponovno vratite u zamrzivač. Postupak ponavljajte svakih 15-ak minuta u periodu od 1-2 sata.