Pretvorite balkon u romantičnu oazu!

Kada spomenemo ljeto, jedna od asocijacija je uređenje vašeg balkona i spremanje romantične oaze.  Uz nekoliko jednostavnih trikova i ne previše novca, svoj vlastiti vanjski prostor možete u kratkom vremenu potpuno preobraziti.

\"\"

Tri stvari koje su ključne: biljke, rasvjeta i lijepi tekstil. Ukoliko imate dovoljno sreće da živite u stanu s balkonom, ljeti ove dodatne kvadrate možete itekako dobro iskoristiti. Balkon je kao dodatna soba i pravi luksuz, pogotovo kada su na snazi topliji mjeseci. Uz pravilne savjete za opremanje, to vanjsko područje postaje prava oaza mira.

\"\"Balkon ne bi trebao biti bez ovih stvari…

Cvijeće i druge biljke

Biljke su neophodne na balkonu. Stvaraju izvrstan ambijent, služe kao zaštita od pogleda i najvažnije od svega – jednostavno nas usrećuju. Začinsko bilje jako dobro uspijeva na balkonu. Biljke poput vlasca gotovo su neuništive. Ni hladne temperature mu ne smetaju. Inače, biljke poput majčine dušice, kadulje, ružmarina, origana ili metvice su idealne. Pri kupovini obratite pažnju na riječ „izdržljivost“ pa ne morate brinuti o balkonskim biljkama ni u hladnim noćima. Kada završe majske hladne noći, možete krenuti sa sadnjom šarenog ljetnog cvijeća.

Najbolji način za korištenje prostora na balkonu je korištenje posebnih balkonskih tegli za cvijeće koje se lako mogu pričvrstiti na ogradu. Na balkonu (ako ima dovoljno prostora) biljke možete staviti i u centar pozornosti.

Rasvjeta

Kad padne noć, ne morate ulaziti u stan. Uz lijepa svjetla, atmosferske svjetiljke i romantične lampione, tamni balkon brzo postaje ugodna oaza mira i opuštanja. Ni na jednom balkonu ne bi trebalo nedostajati svjetlosti.

\”Lance\” s nizovima svjetiljki u boji možete kupiti u brojnim trgovinama za relativno malo novca, jednako kao i razne fenjere, svijeće, lampe, viseće svjetiljke za iznad stola… Savjet: uzmite one solarne, koje puni sunčeva svjetlost pa nećete morati brinuti imaš li struju na balkonu.

Jastuci, dekice, tepih…

Osim biljaka i svjetla, mekani jastuci, ukrasni jastučići, dekica za svježe večeri… igraju presudnu ulogu na balkonu kada je u pitanju udobnost i stvaranje lijepe atmosfere. Tepih na otvorenom stvara osjećaj sigurnosti i dobro dođe da sjedite bosi na balkonu.

Šareni jastuci i lijepi prekrivač više su od ukrasnih elemenata: daju vanjskom prostoru „ono nešto“ i čine da se osjećate još ugodnije. A kad navečer zahladi, pokrivač vas fino grije. Za velike balkone također su izvrsni podni jastuci ili zidni ukrasi od macraméa. Poigrajte se materijalima i uzorcima, vidjet ćete kakav sjajan učinak mogu postići tekstili.