Za mnoge je ljeto već stiglo a ono što nas najviše veže za najtoplije godišnje doba jeste ukusan sladoled. Iako ga nekad izbjegavamo zbog njegove kaloričnosti, postoje alternative koje vrijedi upoznati i probati.
Donosimo vam nekoliko prijedloga za pripremu hladnih slastica od sezonskog voća.
Sorbe od malina
Potrebno vam je:
5 šolja svježih malina
1 šolja vode
1 ekstrakt vanile
svjež limunov sok
šećer po potrebi
Priprema:
Dodajte vodu i maline u blender i miksajte dok smjesa ne postane homogena. Procijedite, a zatim dodajte vanilu i sok od limuna u posudu i mutite dok se šećer ne otopi. Sipajte smjesu u plitku posudu od nehrđajućeg čelika i zamrznite 1-2 sata.
Espresso sorbe
Potrebno vam je:
50 gr. šećera
340 gr. espresso kafe, vruće
Priprema:
Sipajte šećer i kafu u činiju i mješajte dok se šećer ne otopi. Smjesu pažljivo sipajte u dovoljno veliku posudu tako da smjesa bude debljine samo nekoliko milimetara. Stavite posudu u zamrzivač na 45 minuta. Zatim izvadite i viljuškom razbijte stvorene kristale. Vratite posudu u zamrzivač na još 45 minuta. Nastavite na isti način dok se naša smjesa dobro ne zamrzne i poprimi oblik velikih kristala.
Prijatno!
Sorbe od limuna
Potrebno vam je:
1 + 1/2 šolje vode
1/2 šolje sode sa limunom ili Spritea
2 šolje svježeg limunovog soka (oko 8 limuna)
Kora limuna
Priprema:
Iscijedite limun. U malu šerpu na srednjoj vatri dodajte vodu i koru limuna, dobro izmiješajte i sačekajte da proključa, a zatim smanjite vatru i dinstajte još 3 minute. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U činiju iscijedite smjesu od limuna i umiješajte 2 šolje svježe iscijeđenog limunovog soka i pola šolje sode. Na kraju, smjesu prebacite u metalnu posudu i stavite u zamrzivač (na 2-4 sata). Mješajte na svakih pola sata da se ravnomerno smrzne i bude spremno za serviranje.