Poslastica koju svi volimo: Napravite ukusni sladoled s malo kalorija!

Za mnoge je ljeto već stiglo a ono što nas najviše veže za najtoplije godišnje doba jeste ukusan sladoled. Iako ga nekad izbjegavamo zbog njegove kaloričnosti, postoje alternative koje vrijedi upoznati i probati.

Donosimo vam nekoliko prijedloga za pripremu hladnih slastica od sezonskog voća.

Sorbe od malina

Potrebno vam je:

5 šolja svježih malina

1 šolja vode

1 ekstrakt vanile

svjež limunov sok

šećer po potrebi

Priprema:

Dodajte vodu i maline u blender i miksajte dok smjesa ne postane homogena. Procijedite, a zatim dodajte vanilu i sok od limuna u posudu i mutite dok se šećer ne otopi. Sipajte smjesu u plitku posudu od nehrđajućeg čelika i zamrznite 1-2 sata.

\"\"

Espresso sorbe

Potrebno vam je:

50 gr. šećera

340 gr. espresso kafe, vruće

Priprema:

Sipajte šećer i kafu u činiju i mješajte dok se šećer ne otopi. Smjesu pažljivo sipajte u dovoljno veliku posudu tako da smjesa bude debljine samo nekoliko milimetara. Stavite posudu u zamrzivač na 45 minuta. Zatim izvadite i viljuškom razbijte stvorene kristale. Vratite posudu u zamrzivač na još 45 minuta. Nastavite na isti način dok se naša smjesa dobro ne zamrzne i poprimi oblik velikih kristala.

Prijatno!

\"\"

Sorbe od limuna

Potrebno vam je:

1 + 1/2 šolje vode

1/2 šolje sode sa limunom ili Spritea

2 šolje svježeg limunovog soka (oko 8 limuna)

Kora limuna

\"\"

Priprema:

Iscijedite limun. U malu šerpu na srednjoj vatri dodajte vodu i koru limuna, dobro izmiješajte i sačekajte da proključa, a zatim smanjite vatru i dinstajte još 3 minute. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U činiju iscijedite smjesu od limuna i umiješajte 2 šolje svježe iscijeđenog limunovog soka i pola šolje sode. Na kraju, smjesu prebacite u metalnu posudu i stavite u zamrzivač (na 2-4 sata). Mješajte na svakih pola sata da se ravnomerno smrzne i bude spremno za serviranje.