Kako je pravilno koristiti pilates loptu za trening?

Korištenje pilates lopte za vrijeme treninga i za istezanje, sjajan je način da svoje vježbanje učinite još učinkovitijim. Međutim, postoje greške koje mnogi rade za vrijeme vježbanja s loptom, a toga nisu ni svjesni.

Koristite loptu krive veličine

Zašto je loše? Korištenje lopte koja je premala ili prevelika može uzrokovati probleme s položajem tijela ili učiniti vježbe i istezanje manje učinkovitima. Kako ispraviti? Nisu sve lopte za vježbanje jednake. Dolaze u tri veličine, pa biste trebali odabrati loptu ovisno o svojoj visini. Također vodite računa o tome da je ispunjena odgovarajućom količinom zraka. Korištenje lopte odgovarajuće veličine, ali blago ispuhane postaje neučinkovita oprema za vježbanje.

Osjećate se previše nestabilno

Zašto je loše? Mala nestabilnost je normalna i može pomoći u učinkovitijem korištenju mišića, posebno središnjeg dijela tijela. Ali ako se jako njišete i ne možete izvesti jedno ponavljanje bez prevrtanja, nećete izvući puno koristi iz pokreta. Kako ispraviti? Pronađite načine kako da se osjećate stabilno kada koristite loptu, bilo širenjem stava nogu, postavljanjem većeg dijela tijela na loptu ili sporijim kretanjem. Također je dobra ideja provjeriti položaj, odnosno oblik tijela. Svakako savladajte osnovne poteze prije dodavanja bučica, medicinske lopte ili drugih rekvizita.

Imate nepravilnu tehniku

Zašto je loše? Kao i kod bilo koje vrste treninga snage, izvođenje nepravilnih pokreta znači neefikasnu upotrebu mišića i veći rizik od ozljeda. Kako ispraviti? Naučite pravilne pokrete preko DVD-a, knjiga ili na satu fitnessa, ili još bolje, uzmite privatnog trenera kako biste naučili pravilan položaj tijela i tehniku. Trener također može pokazati koji su potezi najbolji za zatezanje mišića koje želite ojačati i pomoći vam u uklanjanju navike lošeg držanja tijela.

U nastavku vam donosimo video sa jednostavnim vježbama sa pilates loptom.