Ljubav je često zanemarena, zato je ideja o proslavi ljubavi prelijepa, a Valentinovo mogućnost da se u njoj svjesno uživa. Mnogo je načina kako nekog iznenaditi, usrećiti, oraspoložiti, ugostiti. Za lijepu večeru nisu vam potrebni preskupi meniji, a ni mnogo vremena za pripremu
Hemingway Daiquiri koktel
Sadržaj:
30 ml bijelog ruma
7 ml Maraschino likera
14 ml soka od grejpa
22 ml sirupa za zaslađivanje
22 ml svježeg soka od limete
Umutite sve sastojke i uspite u malu čašu za koktel.
Muffini od jagoda
Sadržaj:
250 ml mlijeka od soje i badema
1 čajna kašika jabučnog sirćeta
260 g brašna
2 1/2 čajne kašike praška za pecivo
¼ čajne kašike sode bikarbone
½ čajne kašike soli
65 g šećera
120 ml repičinog ulja
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
1 čajna kašika naribane korice limuna
225 g jagoda
Priprema
Jagode oprati i izrezati na četvrtinu. Umutiti odabrano biljno mlijeko s jabučnim sirćetom. Brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbona staviti u drugu posudu i pomiješati. U odvojenoj posudi mutilicom sjediniti šećer, repičino ulje, limunovu koricu i vaniliju, dodati biljno mlijeko i promiješati. Mješavinu dodati u posudu s brašnom i napraviti tijesto. Dodati jagode. Na 180 °C peći 25 minuta.
Pasta od šampinjona
Sadržaj:
500 g tjestenine
500 g šampinjona
2 glavice luka
500 ml sojinog mlijeka
So i biber
¼ čajne kašike ruzmarina
¼ čajne kašike timijana
ulje
Priprema
Luk narežite na sitne kolutove, a šampinjone na kriške. Luk propržiti na malo ulja, dodati šampinjone te također propržiti. Dodati malo soli na šampinjone i dinstati u zatvorenoj tavi 10 minuta. U međuvremenu skuhati tjesteninu prema uputama na pakovanju – tjestenina bi trebala biti nešto više od al dente. Dodati sojino mlijeko i ostale začine šampinjonima i pustiti da proključa, potom dodati tjesteninu na otprilike deset minuta i povremeno je miješati u sosu.
Matcha, baby!
Sadržaj:
1 kašičica matcha praha (za jednu šolju)
2 dl mlijeka od badema
zasladiti sokom od agave ili po želji
Priprema:
Nakon što matcha prah dodate u šoljicu, rastopite ga s malom količinom vruće vode te miješanjem napravite glatku smjesu. Dodajte vruće bademovo mlijeko i zasladite. Pjenu napravite uređajem za pravljenje pjene.